Categoria: Estudis i projectes

Biosensors de transferència de nanopartícules per a la detecció no invasiva d'antígens del SARS-CoV-2 atrapats en mascaretes quirúrgiques

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup Multidisciplinari de Sèpsia i el Grup d'Investigació Translacional en Envelliment i Longevitat (TRIAL) de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), la Unitat Multidisciplinària de Sèpsia i el Servei d'Urgències de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, i el Servei de Prevenció de Ricos Laborals del Servei de Salut Illes Balears ha publicat un estudi sobre biosensors de transferència de nanopartícules per a la detecció no invasiva d'antígens del SARS-CoV-2 atrapats en mascaretes quirúrgiques.

Andreu Vaquer, Steven M Russell, Antonio Clemente, Enrique BarónRoberto de la Rica, Alejandra Alba-Patiño, Cristina Adrover-Jaume, investigadors del Grup Multidisciplinari de Sèpsia ; María Aranda, , Joana Mena, Alberto Del Castillo, Antonia Socias, investigadors del Grup Multidisciplinar de Sèpsia i metges de la unitat de sèpsia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer; Luisa Martín, María Magdalena Arellano, Miguel Agudo, metges d'urgències de l'Hospital Universitari Son Llàtzer i investigadors del Grup Multidisciplinari de Sèpsia; Marta Gonzalez-Freire, investigadora del Grup d'Investigació Translacional en Envelliment i Longevitat (TRIAL); i Manuela Besalduch, metgessa de medicina del treball del Servei de Salut Illes Balears, han publicat l'article amb el títol "Nanoparticle transfer biosensors for the non-invasive detection of SARS-CoV-2 antigens trapped in surgical face masks" a la revista Sensors and Actuators B: Chemical.

La detecció d'antígens del SARS-CoV-2 en mostres del tracte respiratori, s'ha convertit en un mètode molt estès per al garbellat de noves infeccions pel SARS-CoV-2. Per a això es requereix un hisop nasofaringi realitzat per un treballador sanitari capacitat, la qual cosa suposa una càrrega per als saturats serveis sanitaris. En aquest manuscrit es descriu un nou enfocament per al diagnòstic no invasiu de COVID-19. Consisteix a utilitzar biosensors mòbils per detectar antígens virals atrapats en les màscares quirúrgiques que porten els pacients. Els biosensors estan fets de paper de filtre que conté un dipòsit de nanopartícules. Les nanopartícules es transfereixen del biosensor a la màscara en entrar en contacte amb ella, on generen senyals colorimètrics que es quantifiquen amb una aplicació de telèfon intel·ligent. La recollida de mostres requereix l'ús d'una màscara quirúrgica durant 30 minuts, i el temps total de l'assaig és inferior a 10 minuts. Quan es va provar en una cohort de 27 pacients amb símptomes lleus o sense símptomes, es va obtenir una àrea sota la corba operativa de recepció (AUROC) de 0,99 (96,2% de sensibilitat i 100% d'especificitat). Els mesuraments seriats van revelar una alta sensibilitat i especificitat quan les màscaretes es van usar fins sis dies després del diagnòstic. Les màscares quirúrgiques són barates i estan àmpliament disponibles, la qual cosa fa que aquest enfocament sigui fàcil d'aplicar en qualsevol lloc. L'excel·lent sensibilitat, fins i tot quan es va provar amb mostres de pacients asimptomàtics, juntament amb l'esquema de detecció mòbil i el procediment de mostreig no invasiu, fa que aquest disseny de biosensor sigui ideal per al garbellat massiu.

Referència de l'article
Vaquer A, Alba-Patiño A, Adrover-Jaume C, Russell SM, Aranda M, Borges M, et al. Nanoparticle transfer biosensors for the non-invasive detection of SARS-CoV-2 antigens trapped in surgical face masks. Sensors Actuators B Chem. 2021;345:130347. doi: 10.1016/j.snb.2021.130347. PubMed PMID: 34188360.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Dones passejant pel carrer / CC BY-NC-SA 4.0]