Categoria: Estudis i projectes

Anàlisi per sexe sobre les característiques de les intoxicacions per drogues ateses a onze serveis d'urgències espanyols

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei d'Urgències i la Unitat de Toxicologia de l'Hospital Universitari Son Espases i el Servei d'Urgències de l'Hospital Can Misses han participat en una anàlisi diferenciada per sexe sobre les característiques de les intoxicacions per drogues ateses a onze serveis d'urgències espanyols. També hi han participat diferents centres espanyols.

Jordi Puiguriguer Ferrando, metge d'urgències de l'Hospital Universitari Son Espases; i María Ángeles Leciñena Esteban, metgessa d'urgències de l'Hospital Can Misses, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Características de las intoxicaciones por drogas atendidas en once servicios de urgencias españoles: Análisis diferenciado por sexo" a la revista Adicciones.

Amb l'objectiu d'identificar, amb perspectiva de gènere, les diferències sociodemogràfiques, clíniques, maneig a urgències i gravetat de les intoxicacions per drogues ateses a Serveis d'Urgències Hospitalàries (SUH), es varen enregistrar tots els pacients atesos a onze SUH espanyols durant vint-i-quatre mesos (agost 2017-juliol 2019). La gravetat de la intoxicació es va basar en l'esdeveniment advers combinat (intubació orotraqueal, aturada cardiorespiratòria, hospitalització en intensius i mort), comparant-se segons el sexe.

Quan es varen trobar diferències significatives en la simptomatologia o gravetat, els resultats es varen ajustar per característiques sociodemogràfiques i drogues consumides. Es varen incloure 4.526 pacients (homes 75,5%), amb edat mitjana de trenta-tres anys. Les drogues més freqüents varen ser cocaïna (47,8%), cànnabis (44,4%) i amfetamines (25,5%). Hi va haver més GHB en homes i més benzodiazepines i alcohol en dones, sense diferències en altres drogues. Els homes varen tenir significativament més bradicàrdia greu, dolor toràcic i hipertensió simptomàtica i menys ansietat i vòmits. També varen tenir més esdeveniments adversos combinats i més intubacions, però sense diferències significatives en el model ajustat. Varen morir dotze pacients, sense diferències segons sexe.

Es conclou que existeixen diferències segons el sexe en les drogues que originen intoxicacions ateses en els SUH. Les diferències en simptomatologia cardiovascular (més en homes) i ansiosa o digestiva (més en dones) no s'expliquen per diferències sociodemogràfiques o de drogues utilitzades. La gravetat de la intoxicació no es veu influïda pel sexe.

Referència de l'article
Galicia M, Ibrahim-Achi D, Miró Ò, Supervía A, Puiguriguer J, Leciñena MÁ, et al. Características de las intoxicaciones por drogas atendidas en once servicios de urgencias españoles: Análisis diferenciado por sexo. Adicciones. Nov 2021. doi: 10.20882/adicciones.1670. PubMed PMID: 34882242.

Enllaços Bibliosalut  | Text complet

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Parella passejant pel carrer / CC BY-NC-SA 4.0]