Categoria: Estudis i projectes

Els efectes neuroprotectors dels polifenols, el seu paper en la immunitat innata i la interacció amb la microbiota

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El grup d'investigació en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX) de la Universitat de les Illes Balears i de l'IdISBa, el CIBEROBN, l'Institut Universitari d'Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS), el Laboratori de Neurofisiologia i el Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears, han participat en la publicació d'un estudi sobre els efectes neuroprotectors i immunomoduladors dels polifenols, la seva interacció amb la microbiota intestinal i la seva potencial aplicació terapèutica en malalties neurodegeneratives.

Antoni Sureda, investigador del NUCOX, del CIBEROBN, de l'IdISBa i de l'IUNICS, Manuel Jiménez García, del Laboratori de NeurofisiologiaXavier Capó, del grup NUCOX, i Joan Cabot del Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears, han participat en la publicació d'un article amb el títol "The neuroprotective effects of polyphenols, their role in innate immunity and the interplay with the microbiota", a la revista Neuroscience & Biobehavioral Reviews.

Els trastorns neurodegeneratius, especialment a la població d'edat avançada, representen un dels problemes socials i sanitaris més apressants del món. A més del paper ben establert de l'estrès oxidatiu i la inflamació, s'ha descobert que les alteracions de la resposta immunitària es troben estretament relacionades amb el desenvolupament de malalties neurodegeneratives. Curiosament, diverses proves científiques informen que una composició alterada de la microbiota intestinal pot contribuir al desenvolupament de trastorns neuroinflamatoris. Això condueix a proposar el concepte de l'eix intestí-cervell-immunològic com a nova diana terapèutica. En aquest escenari, els polifenols tenen un paper fonamental a causa de la seva capacitat d'exercir activitats neuroprotectores, immunomoduladores i de remodelació de la microbiota.

En la present revisió, es resumeix la literatura disponible per a proporcionar una evidència científica relacionada amb aquests efectes neuroprotectors i immunomoduladors i la interacció amb la microbiota intestinal dels polifenols i les principals vies de senyalització implicades, que poden explicar la seva potencial aplicació terapèutica en les malalties neurodegeneratives.

Referència de l'article
Annunziata G, Sureda A, Orhan IE, Battino M, Arnone A, Jiménez-García M, et al. The neuroprotective effects of polyphenols, their role in innate immunity and the interplay with the microbiota. Neurosci Biobehav Rev. 2021;128:437-53. doi: 10.1016/j.neubiorev.2021.07.004. PubMed PMID: 34245757.

Enllaços Bibliosalut 
Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]