Categoria: Estudis i projectes

Estratègies per tornar a involucrar als pacients perduts en el seguiment de l'atenció del VIH als països d'ingressos alts, una revisió d'abast

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Medicina Interna de l'Hospital Universitari Son Llàtzer ha participat en la publicació d'un estudi sobre les estratègies per tornar a involucrar als pacients perduts en el seguiment de l'atenció del VIH als països d'ingressos alts, una revisió d'abast. També hi han participat diferents centres espanyols.

Francesc Homar Borràs, metge de Medicina Interna de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Strategies to reengage patients lost to follow up in HIV care in high income countries, a scoping review".

Malgrat els notables assoliments de la teràpia antiretroviral (TAR), les pèrdues de seguiment (LTFU) podrien impedir l'èxit a llarg termini del tractament del VIH i retardar la consecució dels objectius 90-90-90. Aquesta revisió d'abast té com a objectiu la descripció i l'anàlisi de les estratègies utilitzades als països d'ingressos alts per a tornar a involucrar als usuaris de la teràpia antiretroviral en l'atenció del VIH, així com la seva implementació i impacte.

Es va realitzar una revisió d'abast seguint el marc metodològic d'Arksey & O'Malley i les recomanacions de l'Institut Joanna Briggs. Es van buscar articles revisats per parells en Pubmed, Scopus i Web of Science; i es va cercar literatura grisa en Google i altres fonts d'informació. Els documents es van classificar d'acord amb la informació presentada sobre el LTFU, els procediments de reenganxament emprats en les unitats de VIH als països d'alts ingressos, publicats durant els últims quinze anys. A més, es van revisar les bibliografies dels articles triats a la recerca d'articles addicionals.

Aquesta revisió mostra una tendència recent i creixent en el desenvolupament i l'aplicació d'estratègies de reconnexió de pacients en l'atenció al VIH. No obstant això, la majoria d'aquestes estratègies s'han implementat als Estats Units i hi ha poca informació disponible per a altres països d'ingressos alts. Els procediments usats per al rastreig i el contacte dels pacients que es queden sense tractament són similars en els estudis revisats, però el seu impacte i sostenibilitat són molt diferents segons el país estudiat.

Referència de l'article
Palacio-Vieira J, Reyes-Urueña JM, Imaz A, Bruguera A, Force L, Llaveria AO, et al. Strategies to reengage patients lost to follow up in HIV care in high income countries, a scoping review. BMC Public Health. 2021;21(1):1596. doi: 10.1186/s12889-021-11613-y. PubMed PMID: 34454444.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Llàtzer]