Categories: Estudis i projectes, COVID-19

Disfunció tiroidal en pacients crítics de COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Serveis d'Anàlisi Clíniques i de Medicina Intensiva de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han publicat un estudi sobre la disfunció tiroidal en pacients crítics de COVID-19

María Antonieta Ballesteros Vizoso i Paula Argente Del Castillo, facultatives d'anàlisis clíniques de l'Hospital Universitari Son Espases; Albert Figueras Castilla, Joan Maria Raurich i Julio Velasco, metges de medicina intensiva de l'Hospital Universitari Son Espases; Antonia Barceló i Daniel Morell-García, facultatius d'anàlisis clíniques de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadors de l'IdISBa; Jon Pérez-Bárcena i Juan Antonio Llompart-Pou, metges de medicina intensiva de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadors de l'IdISBa; han publicat l'article amb el títol "Thyroid Disfunction in Critically Ill COVID-19 Patients. Relationship with In-Hospital Mortality" a la revista Journal of Clinical Medicine.

La incidència de la disfunció tiroidal no s'ha analitzat en pacients crítics amb COVID-19. L'objectiu era analitzar la relació del perfil tiroidític i mortalitat a l'hospital en pacients crítics malalts de COVID-19. Aquest era un estudi prospectiu a un centre que incloïa pacients crítics de COVID-19 admesos a l'UCI de l'Hospital Universitari Son Espases. Les hormones tiroidals es van mesurar mitjançant l'extracció de mostres de sang d'un catèter venós central a l'ingrés en l'UCI i al cinquè dia. Es va fer una anàlisi de regressió logística múltiple per a analitzar les variables associades a la mortalitat. La capacitat de les diferents hormones tiroidals per a predir la mortalitat intrahospitalària es va avaluar mitjançant el càlcul de les característiques operatives del receptor (COR) i l'àrea sota la corba (ASC). Es varen incloure un total de 78 pacients a l'admissió a l'UCI; Es va mesurar el perfil tiroidític al cinquè dia. La mortalitat hospitalària va arribar al 29,5%. L'anàlisi de regressió logística múltiple va mostrar que les variables associades a la mortalitat eren l'edat i el tractament previ amb betabloquejants a l'ingrés en l'UCI i l'edat fT4 al dia 5. L'ASC per a prediccions de la mortalitat dins l'hospital de fT4 al dia 5 va ser de 0,69. La fT4 al dia 5 després de l'admissió a l'UCI es va associar amb la mortalitat.

Referència de l'article
Ballesteros Vizoso MA, Castilla AF, Barceló A, Raurich JM, Argente del Castillo P, Morell-García D, et al. Thyroid Disfunction in Critically Ill COVID-19 Patients. Relationship with In-Hospital Mortality. J Clin Med. 2021;10(21):5057. doi: 10.3390/jcm10215057. PubMed PMID: 34768580.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]