Categoria: Estudis i projectes

Baix pes al naixement associat a les complicacions relacionades amb l'obesitat en la infància i adolescència

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El grup d'investigació en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX) de la Universitat de les Illes Balears i de l'IdISBa, el CIBEROBN, han publicat una revisió sistemàtica i metaanàlisi sobre el baix pes i ser petit per a l'edat gestacional en embaràs a terme associats amb les complicacions en obesitat a la infància i adolescència. També hi han participat la Universitat de Navarra, l'Instituto de Investigación Sanitaria de Navarra (IdiSNA), el IUNICS i l'IMDEA Food.

Josep Antoni Tur, investigador del grup NUCOX ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Low birth weight and small for gestational age are associated with complications of childhood and adolescence obesity: Systematic review and meta-analysis" a la revista Obesity Reviews.

En les recents dècades, la incidència de la diabetis tipus 2 (DT2) ha augmentat molt en infants i adolescents, plantejant-se com un problema de salut pública real. Més enllà de les dietes no saludables i estils de vida sedentària, augmenta l'evidència que suggereix alguns factors perinatals, com el baix pes al naixement (BPN), s'associen amb un alt risc de DT2 en la vida adulta. En aquest sentit, no està clar si l'augment de risc ja és present en la infància i l'adolescència.

Es va dur a terme una revisió sistemàtica i un metanàlisi per aclarir l'associació del BPN o ser petit per l'edat gestacional (PEG) amb la resistència a la insulina en la infància i adolescència.

Donada l'alta prevalença d'infants prematurs, des d'una perspectiva poblacional, aquests resultats podrien tenir una gran importància com a punt clau de l'existència d'un subgrup potencialment vulnerable d'infants i adolescents que podrien beneficiar-se de tests de cribratge i estratègies preventives primerenques.

Referència de l'article
Martín-Calvo N, Goni L, Tur JA, Martínez JA. Low birth weight and small for gestational age are associated with complications of childhood and adolescence obesity: Systematic review and meta-analysis. Obes Rev. 2021;23:e13380. doi: 10.1111/obr.13380. PubMed PMID: 34786817.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]