Categoria: Estudis i projectes

Anàlisi de l'impacte dels determinants socials i la morbiditat a atenció primària en població en els resultats de salut de la població mitjançant la combinació de big data

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i la Conselleria de Salut i Consum del Govern de les Illes Balears han participat en un protocol de recerca sobre l'anàlisi de l'impacte dels determinants socials i la morbiditat a atenció primària en població en els resultats de salut de la població mitjançant la combinació de big data. També hi han participat diferents centres espanyols.

Elena Cabeza Irigoyen, metgessa de la Conselleria de Salut i investigadora de l'IdISBa ; Miguel Roman-RodriguezOrcid i Pau Pericàs Pulido Orcid, investigadors de l'IdISBa han participat en l'article amb el títol "Analysis of the impact of social determinants and primary care morbidity on population health outcomes by combining big data: A research protocol" a la revista Frontiers in Medicine.

Durant anys recents, diferents eines han desenvolupat la facilitació d'anàlisi de determinants socials de salut (DSS) i aplicar-ho a polítiques sanitàries. La possibilitat de generar models predictius de resultats de salut amb la combinació d'una àmplia gamma d'indicadors socioeconòmics amb problemes de salut és un acostament que està més atenció. Els objectius eren:

  1. Predir els resultats de salut de la població mesurada com a morbiditat, prenent la morbiditat d'atenció primària (AP) ajustada per DSS com a predictors.
  2. Analitzar la variabilitat geogràfica de l'impacte de l'ajustament de la DSS a morbiditat a AP en la morbiditat a l'hospital, combinant dades recuperades d'història clínica electrònica i operacions seleccionades de l'Institut Nacional d'Estadística/INE.

Aquest estudi volia mostrar la relació entre els DSS i la salut de la població i les diferències geogràfiques determinades per aquestes característiques. Les principals limitacions són definides per la recollida de dades amb fins assistencials i no d'investigació, així com pel temps que transcorre entre la recollida i la publicació de les dades, les errades de mostreig i la falta de dades en registres i enquestes. El principal punt fort resideix en el caràcter multidisciplinari del projecte (medicina de família, pediatria, salut pública, infermeria, psicologia, enginyeria, geografia).

Referència de l'article
Couso-Viana S, Bentué-Martínez C, Delgado-Martín MV, Cabeza-Irigoyen E, León-Latre M, Concheiro-Guisán A, et al. Analysis of the impact of social determinants and primary care morbidity on population health outcomes by combining big data: A research protocol. Front Med. 2022 Dec 16;9:3746. doi: 10.3389/fmed.2022.1012437.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: unsplash.com / City people walking blur / CC-by-sa-2.0]