Categoria: Estudis i projectes

L'agregació de relacions difuses transitives revisitades

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), junt amb la Universitat de les Illes Balears i la Universidad de Alcalá, han publicat un estudi sobre l'agregació de relacions difuses transitives revisitades.

Pilar Fuster Parra i Oscar Valero, investigadors de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), han publicat l'article amb el títol "The aggregation of transitive fuzzy relations revisited" a la revista Fuzzy Sets and Systems.

En aquest treball, es considera el problema d'agregar una col·lecció de relacions binàries difuses transitives de tal manera que el procés d'agregació preservi la transitivitat. Específicament, es centren els nostres esforços en la caracterització d'aquelles funcions que agreguen una col·lecció de relacions binàries difuses que són transitives respecte a una col·lecció de t-normes que preserven la transitivitat. Les caracteritzen en termes de tripletes triangulars. A més, s'estableix explícitament la relació entre les tripletes triangulars, la monotonicitat de la funció d'agregació i una noció apropiada de dominància. Es presta especial atenció a algunes classes de relacions binàries difuses transitives que són rellevants en la literatura. Concretament, es descriu, en termes de tripletes triangulars, aquelles funcions que agreguen una col·lecció de preordres difusos, ordres parcials difusos, relacions d'indistingibilitat relaxades, relacions d'indistingibilitat i igualtats. Es mostra una relació sorprenent entre les funcions que agreguen relacions difuses transitives en una relació difusa TM-transitiva i les que agreguen relacions d'indistingibilitat relaxades. També es proporcionen algunes conseqüències dels nous resultats per a aquells casos en els quals totes les t-normes de la col·lecció donada són iguals. Es recuperen alguns resultats cèlebres com a cas particular de la teoria exposada.

Referència de l'article
Calvo Sánchez T, Fuster-Parra P, Valero O. The aggregation of transitive fuzzy relations revisited. Fuzzy Sets Syst. 2022 Oct;446:243–60. doi: 10.1016/j.fss.2020.11.012.

Enllaços Bibliosalut

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Unsplash / meeting-pencils-macbook-netebooks / CC BYND 2.0]