Categoria: Estudis i projectes

Consum de fitats, salut i malaltia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Recerca en Malalties Vasculars i Metabòliques amb membre del Servei d'Endocrinologia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer i l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) i el Laboratori de Recerca en Litiasi Renal de la Universitat de les Illes Balears i l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) han publicat un article sobre el consum de fitats, salut i malaltia seguint el lema "Que el teu aliment sigui la teva medicina i la teva medicina el teu aliment".

Antelm Pujolorcid i Luis Masmiquelorcid, endocrinòlegs de l''Hospital Universitari Son Llàtzer i investigadors de l'IdISBa; Pilar Sanchisorcid i Fèlix Grasesorcid, professors de la UIB, i investigadors del IUNICS i l'IdISBa, han publicat l'article amb el títol "Phytate Intake, Health and Disease: "Let Thy Food Be Thy Medicine and Medicine Be Thy Food"" a la revista Antioxidants.

El fitat (hexakisfosfat de mio-inositol o InsP6) és la principal reserva de fòsfor present en gairebé tots els cereals integrals, llegums i llavors oleaginoses. És un dels principals components de les dietes mediterrànies i DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension). El fitat està reconegut com a nutricèutic i està classificat per la Food and Drug Administration (FDA) com Generally Recognized As Safe (GRAS). El fitat ha demostrat la seva eficàcia en el tractament o la prevenció de determinades malalties. S'ha demostrat que el fitat inhibeix la cristal·lització de sals de calci i, per tant, redueix les calcificacions vasculars, els càlculs renals de calci i les calcificacions de teixits tous. A més, l'adsorció del fitat a les cares dels cristalls pot inhibir la dissolució de la hidroxiapatita i la resorció òssia, exercint així un paper en el tractament/prevenció de la pèrdua de massa òssia. El fitat té una potent acció antioxidant i antiinflamatòria. És capaç d'inhibir la peroxidació lipídica mitjançant la quelació del ferro, reduint la generació de radicals lliures relacionats amb el ferro. Com això té l'efecte de mitigar el mal i la pèrdua neuronals, el fitat resulta prometedor en el tractament/prevenció de malalties neurodegeneratives. S'ha informat que el fitat millora el metabolisme dels lípids i els hidrats de carboni, augmenta l'adiponectina, disminueix la leptina i redueix la glicació de les proteïnes, que està relacionada amb les complicacions macrovasculars i microvasculars de la diabetis. En aquesta revisió, es resumeixen els beneficis de la ingesta de fitat observats en assajos in vitro, en models animals, epidemiològics i clínics, i també s'identifiquen les preguntes a les quals caldrà donar resposta en el futur.

Referència de l'article
Pujol A, Sanchis P, Grases F, Masmiquel L. Phytate Intake, Health and Disease: “Let Thy Food Be Thy Medicine and Medicine Be Thy Food”. Antioxidants. 2023 Jan 7;12(1):146. doi: 10.3390/antiox12010146. PubMed PMID: 36671007.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Mikael Häggström / Llegums / CC 3.0]