Categoria: Estudis i projectes

Recurrencies i riscos en malalties biliars simptomàtiques

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Gastroenterologia de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de dades de l'estudi RELAPSTONE sobre els patrons de recurrència i factors de risc de recaiguda després del primer ingrés en la malaltia biliar simptomàtica. Aquest estudi es va realitzar a l'Hospital Universitario Miguel Servet de Zaragoza.

Lara M Ruiz-Belmonte, gastroenteròloga de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Symptomatic gallstone disease: Recurrence patterns and risk factors for relapse after first admission, the RELAPSTONE study" a la revista United European Gastroenterology Journal.

El retard de la colecistectomia en pacients amb litiasi biliar simptomàtica s'associa a recidives. Es disposa de dades limitades sobre els patrons de recurrència i els factors que els determinen.

Els autors es van proposar determinar el patró de recidiva en cada malaltia biliar simptomàtica (pancreatitis aguda, colecistitis, colangitis, coledocolitiasi simptomàtica i còlic biliar) i determinar els factors associats.

La taxa de recidiva és alta i diferent a cada malaltia biliar simptomàtica. Els predictors independents podrien ser útils per prioritzar els pacients en llista d'espera per a colecistectomies.

Referència de l'article
Velamazán R, López-Guillén P, Martínez-Domínguez SJ, Abad Baroja D, Oyón D, Arnau A, et al. Symptomatic gallstone disease: Recurrence patterns and risk factors for relapse after first admission, the RELAPSTONE study. United Eur Gastroenterol J. 2024 Feb 20. doi: 10.1002/ueg2.12544. PubMed PMID: 38376888.

Enllaços Bibliosalut | Text completlogo docusalut 16

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Llàtzer]