Categoria: Gestió de la investigació

El Consell de Ministres aprova el Pla Estatal de Política Científica i Tècnica i d'Innovació 2017-2020

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Ministres ha aprovat el Pla Estatal de Política Científica i Tècnica i d'Innovació per al període 2017-2020, integrat per quatre programes estatals que corresponen als objectius generals establerts en l'Estratègia Espanyola de Ciència i Tecnologia i d'Innovació 2013-2020, promoció del talent i la seva ocupabilitat, generació de coneixement i enfortiment del sistema, lideratge empresarial en R+D+i i R+D+i orientada als reptes de la societat.

Aquest Pla és l'instrument fonamental de l'Administració General de l'Estat per al desenvolupament i consecució dels objectius de l'Estratègia Espanyola de Ciència i Tecnologia i d'Innovació 2013-2020 i de l'Estratègia Europa 2020, i inclou les ajudes estatals destinades a la R+D+i, que s'atorguen preferentment a través de convocatòries en règim de concurrència competitiva.

El Pla ha comptat amb la participació dels centres públics de recerca, les plataformes tecnològiques i experts procedents de la comunitat científica, entre d’altres.

Entre els objectius, cal destacar la incorporació i formació de recursos humans en R+D+i, l'enfortiment del lideratge científic, les capacitats del sistema de R+D+i i la coordinació de forma eficaç de les polítiques de R+D+i.

Principals novetats

  • En les actuacions de recursos humans, les principals novetats són l'ampliació de dos a tres anys en les ajudes Juan de la Cierva i les ajudes Beatriz Galindo, destinades a la contractació i incorporació de professors i doctors/investigadors espanyols que tinguin una trajectòria investigadora internacional reconeguda i estiguin exercint la seva activitat a l'estranger.
  • Al programa de generació de coneixement i enfortiment del sistema, s'inclouen les ajudes Red Cervera: una nova modalitat d'ajudes dirigides al sector públic de recerca per a la consolidació, actualització i millora d'infraestructures científiques, i el disseny d'ajudes per a l'execució de projectes de R+D vinculats a instal·lacions i organismes internacionals que precisin de terminis de finançament i execució superiors a tres anys.
  • Dins del programa de lideratge empresarial, s'incorpora l'Acció Estratègica en Indústria Connectada 4.0, en el qual s'incrementa el tram no reemborsable de les ajudes públiques (crèdits) destinades al finançament de projectes de R+D+i liderats per empreses.
  • En el programa de R+D+i orientada als reptes de la societat, s'inclou el finançament de projectes de R+D+i dirigits a la realització de proves de concepte amb l'objectiu d'impulsar la recerca orientada i a facilitar la translació de coneixements i tecnologies i les seves aplicacions prèvies per tal de demostrar la viabilitat i l'interès potencials dels resultats de la recerca prèviament obtinguts.

[Font: Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat. 29/12/2017]