Categoria: Noves tecnologies

L'Hospital de Manacor i la UIB presenten un programa informàtic per millorar el diagnòstic i el tractament dels pacients amb càlculs renals

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El conseller de Salut, Martí Sansaloni, ha assistit a la presentació de la sessió de litiasi urinària que ha impartit el Dr. Joan Benejam, cap del Servei d’Urologia de l’Hospital de Manacor, a la sala d’actes del centre hospitalari.

L’acte, presentat per la directora gerent de l’Hospital, Catalina Vadell, ha consistit en una sessió conjunta entre els nivells assistencials de l’atenció primària i l’atenció hospitalària per presentar un programa informàtic d’ajuda al diagnòstic i el tractament de la litiasi urinària. L’aplicació ha estat creada pel Dr. Fèlix Grases i la Dra. Antònia Costa per part de la Universitat de les Illes Balears i pel Dr. Benejam per part del Servei d’Urologia.

Es tracta d’un programa pioner arreu del món que suposa un innovador sistema per agilitar la pràctica mèdica i, per tant, facilitar el diagnòstic i la qualitat de vida dels pacients amb càlculs renals. En aquest sentit, el Servei d’Urologia ha estat capdavanter en l’aplicació del programa a les afeccions del ronyó, concretament les vinculades a la litiasi, que és el procés pel qual es formen càlculs renals —que poden derivar en els dolorosos còlics nefrítics—, molt freqüents a les Illes Balears.

Aquest programa informàtic permet guanyar rapidesa, control i seguiment dels pacients, segons ha explicat el Dr. Grases en la presentació. Per la seva part, el Dr. Benejam ha explicat que "s’ha d’anar més enllà del que és el tractament, ja que el futur està en la prevenció". També ha destacat que la litiasi és molt prevalent, segons confirmen les darreres estadístiques: des de fa quinze anys, el 12,4 % de la població de les Illes Balears pateix o ha patit càlculs renals, sobretot a causa dels factors que hi influeixen negativament, com la humitat i les moltes hores de sol.

Durant la sessió, el Dr. Grases ha presentat el seu llibre Cálculos renales: tipos y prevención, juntament amb els coautors, Antònia Costa i Rafael M. Prieto, investigadors del Grup d’Investigació en Litiasi Renal i Biomineralització de la Universitat de les Illes Balears. Per acabar, s’ha projectat un vídeo sobre les distintes tècniques quirúrgiques actuals en el camp de la litiasi urinària que s’apliquen a l’Hospital de Manacor. El conseller de Salut s’ha encarregat de fer la clausura de l’acte, moment en què ha destacat la implicació dels professionals en aquesta millora tan important per als pacients amb càlculs renals i ha remarcat la tasca del Servei d’Urologia, sempre al capdavant en temes de recerca i noves tècniques que tinguin com a finalitat aconseguir més qualitat en l’atenció dels pacients.

[Font: Hospital de Manacor. 02/04/2014]