Categoria: Salut Pública

El 86 % de les mostres que va prendre Salut Pública a les aigües de bany l’any 2015 obtingueren resultats excel·lents

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut, a través de la Direcció General de Salut Pública i Participació, realitza cada any una campanya d’aigües de bany durant els mesos amb més afluència d’usuaris; en el cas de 2015, del 18 de maig a l’11 d’octubre.

L’objectiu d’aquesta campanya és controlar les aigües de bany per tal de garantir la qualitat sanitària exigible a aquest tipus d’aigües segons les directives europees a fi de protegir la salut dels usuaris.

Durant l’any 2015 es varen prendre 1.917 mostres d’aigua en un total de 194 punts de mostreig (115 a Mallorca, 31 a Menorca, 41 a Eivissa i 7 a Formentera) al llarg de tota la costa balear. Del total de mostres, un 86 % varen obtenir com a resultat una qualitat excel·lent; el 9,7 %, una qualitat bona; el 2,5 %, una qualitat suficient, i un 1,5%, una qualitat insuficient.

Quan se superen els valors establerts perquè l’aigua sigui apta per al bany, es fan analítiques complementàries  per  confirmar-ne l’incompliment i s’informa l’ajuntament corresponent i la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca perquè determinin la causa de la contaminació i duguin a terme les mesures correctores necessàries. El 2015 els 3 punts amb qualificació insuficient varen ser la platja de Camp de Mar d’Andratx, la platja de Cala Egos de Santanyí i la platja de Cala Pedrera des Castell.

Durant les inspeccions es duen a terme les accions següents:

  • Presa de mostres de l’aigua de bany per determinar-hi Escherichia coli i enterococs intestinals en els laboratoris de salut pública.
  • Inspecció visual de l’aigua de bany on s’examina si hi ha meduses, residus enquitranats, vidre, plàstics, cautxú, fustes, matèries flotants, substàncies tensioactives i restes orgàniques, així com la transparència de l’aigua.
  • Inspecció visual de l’arena per detectar la presència de restes enquitranades, vidres, plàstics, cautxú, fustes i restes orgàniques.
  • Observació de les condicions meteorològiques: vent, estat de la mar i pluges.

Accés a la nota de premsa.

[Font: Conselleria de Salut. 17/01/2016]

[Foto: Barn Images / CC0 1.0 Universal]