En el Consell de Govern del divendres, dia 1 de setembre de 2023, s'han publicat diversos contractes de subministrament de diverses malalties.
Bronquiolitis
El valor estimat del contracte és de 5,5 milions d’euros. Es tracta de l’anticòs monoclonal nirsevimab
El nirsevimab està indicat per a la immunització passiva contra el virus respiratori sincicial (VRS), responsable de la majoria de bronquiolitis en els lactants i més de la meitat d’hospitalitzacions i d’admissions a l’UCI per processos respiratoris en els infants menors de 6 mesos. S’ha relacionat també amb malalties respiratòries bacterianes i amb el desenvolupament posterior d’hiperactivitat bronquial i asma.
La vigència inicial del contracte serà fins al 30 de juny de 2024, i es pot prorrogar pel termini màxim de dos anys.
Malalties rares
El medicament contractat és l’eculizumab, un medicament que subministren els centres hospitalaris. El contracte autoritzat té el valor estimat de 6,7 milions d’euros.
L’eculizumab està indicat per a persones que pateixen alguna d’aquestes malalties rares:
- Hemoglobinúria paroxística nocturna (HPN): una malaltia causada per un defecte en la membrana de les cèl·lules sanguínies que pot produir trombosi i insuficiència renal i pulmonar.
- Síndrome hemolítica urèmica atípica (SHUa): una malaltia que es caracteritza per causar insuficiència renal, anèmia hemolítica i defectes de la coagulació.
Aquest contracte tindrà una vigència de dotze mesos des de la data en què es formalitzi, amb la possibilitat de prorrogar-lo per un període màxim de dotze mesos més.
Grip
La vacunació contra la grip és una activitat de Salut Pública que té com a objectiu prioritari disminuir la incidència i les complicacions de la malaltia, i en conseqüència, la mortalitat associada a l’epidèmia anual de la grip entre persones amb risc elevat de patir casos greus.
Una de les principals característiques de la grip és la forma de presentació anual, amb inici brusc, ascens ràpid i escassa durada, amb la presentació d’un gran nombre de casos en poques setmanes, i aquest fet condiciona alguns aspectes clau de la campanya de vacunació, com és l’aspecte logístic —distribuir i administrar nombroses dosis de vacunes en poc temps— i les mesures per protegir els professionals que treballen en els serveis essencials.
Una altra característica és la mutabilitat dels virus que la causen i l’escassa immunitat creuada. Cada any es produeixen nombroses variacions que provoquen que la immunitat adquirida per la malaltia o la vaccinació no protegeixi contra els nous ceps.
En aquest cas, es tracta de vaccins inactivats produïts a partir de virus crescuts en ous embrionats, de virus fraccionats o d’antígens de superfície (H i N), o anàlogues, de 15 micrograms d’hemoaglutinina de cada soca (lot 1).
La partida de despesa és de 914.160 euros per a l’any 2023.
També s’ha aprovat l’autorització de la despesa per comprar un altre lot per a la vaccinació per a la grip (lot 3) amb dues partides (per a 2023 i 2024) d’1.892.000 euros cadascuna.
Herpes zòster
La Comissió de Salut Pública va aprovar en data 25 de març de 2021 que la vacuna de subunitats contra l’herpes zòster passàs a formar part del calendari oficial de vacunació a 65 anys, amb recaptació de població de més edat. D’altra banda, es va aprovar també la vaccinació de persones a partir dels 18 anys amb determinades condicions d’alt risc.
El Consell de Govern ha aprovat l’autorització a la consellera de Salut per comprar la vaccina contra l’herpes zòster per a l’any 2023 i 2024, distribuïdes en tres partides que sumen 11.364.809 euros.
[Font: Conselleria de Salut. 01/09/2023]
[Foto: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera]