Categories: Epidemiologia, Institucions sanitàries

El Centre Nacional de Microbiologia, reacreditat per l'OMS com a laboratori nacional de referència en xarampió i rubèola

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Centre Nacional de Microbiologia (CNM), de l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII), ha estat reacreditat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) com a Laboratori Nacional de Referència per a Xarampió i Rubèola, i forma part de la Xarxa Global de Laboratoris de Xarampió i Rubèola que l'OMS té repartida per tot el món.

El Comitè Regional Europeu de Verificació de l'Eliminació de Xarampió i Rubèola va certificar l'any 2017 la situació d'eliminació a Espanya de les dues malalties, després de 36 mesos consecutius sense circulació endèmica dels virus. El mateix comitè avalua la situació a Espanya anualment, basant-se en l'informe que envia el Comitè Nacional, desenvolupat amb la participació del Ministeri de Sanitat, el Centre Nacional d'Epidemiologia i el Centre Nacional de Microbiologia.

Tant el xarampió com la rubèola continuen considerant-se eliminades a Espanya, en un context global d'augment de la incidència del xarampió en moltes zones del món. En el darrer any, s'ha enregistrat un increment important de brots de xarampió en la regió europea, amb un nombre de casos 30 vegades superior el 2023 en comparació a l'any anterior. En aquest context, l'OMS està instant a tots els països a reforçar la vacunació, amb la finalitat d'aconseguir i mantenir la cobertura necessària per a interrompre la transmissió de la malaltia, una situació que es dona quan més del 95% de la població diana té les dues dosis recomanades de la vacuna.

Igualment, les autoritats sanitàries insisteixen a mantenir i reforçar les tasques de vigilància, per la qual cosa és fonamental la feina d'anàlisi de laboratori i l'adequada integració amb les dades epidemiològiques. A l'ISCIII, aquestes tasques es fan, respectivament i coordinada, des del Centre Nacional de Microbiologia i des del Centre Nacional d'Epidemiologia.

El Centre Nacional de Microbiologia actua com a laboratori de referència de l'OMS en xarampió i rubèola, però també en altres malalties com la grip, la leishmaniosi o la pòlio.

[Font: ISCIII. 21/02/2024]

[Foto: ISCIII]