Categoria: Epidemiologia

Informació sobre la situació epidemiològica de la tuberculosi a les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El dia 24 de març, Dia Mundial contra la Tuberculosi, el Servei d'Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública i Participació va organitzar una reunió amb més de 50 professionals dels centres d'Atenció Primària de les Illes Balears i dels centres insulars de Sanitat a Menorca i Eivissa.

Durant la reunió, els tècnics de Salut Pública van informar de la situació epidemiològica de la tuberculosi a la comunitat autònoma respecte de la resta de països europeus del nostre entorn.

Així mateix, es va donar a conèixer la nova estratègia de l'Organització Mundial de la Salut (OMS): "El final de la tuberculosi", i es van revisar, juntament amb els tècnics, infermeres i metges, les recomanacions internacionals dels estudis de contacte.

Les recomanacions de l'OMS per lluitar contra la tuberculosi —a més d'estimular la investigació en nous fàrmacs, noves combinacions terapèutiques i la investigació en vacunes— indiquen que la millor manera de lluitar contra la difusió de la malaltia és procurar tallar la transmissió des dels malalts cap als seus contactes familiars, laborals, etc.

Així mateix, és fonamental aconseguir que els casos de malaltia prenguin tots els fàrmacs del seu tractament i durant tot el període necessari per assegurar la cura i que no apareguin més resistències als gèrmens.

El 24 de març és el Dia Mundial contra la Tuberculosi, instaurat per l'OMS l'any 1982, en reconeixement del centenari del descobriment del germen causant de la tuberculosi a càrrec del Dr. Robert Koch.

Des de 1882 fins ara la situació de la tuberculosi en el món ha canviat molt, afortunadament. Però aquesta evolució positiva global ha produït grans diferències en les taxes d'incidència entre diversos països del món en funció del seu desenvolupament socioeconòmic i sanitari.

Amb el descobriment dels tractaments antibiòtics, singularment l'estreptomicina primer i després la isoniazida i la rifampicina, s'han pogut deixar enrere les èpoques més negres de la pandèmia tuberculosa.

Tot i així, a hores d'ara la tuberculosi no ha desaparegut en cap país del món i a més tenim riscs nous afegits: les resistències als fàrmacs antituberculosos i l'absència d'una vacuna preventiva de la tuberculosi pulmonar.

[Font: Conselleria de Salut. Direcció General de Salut Pública i Participació. 24/03/2017]

[Foto: Conselleria de Salut]