Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Gestió de la investigació

COVID-19: Tres menorquins participen en un assaig clínic sobre l'eficàcia de la transfusió de plasma immune

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Tres menorquins participen en un assaig clínic sobre l'eficàcia de la transfusió de plasma immune de pacientsCOVID-19 ja guarits.

Es tracta d'un estudioCO-PLASMA-20 dissenyat i impulsat per l'Hospital Universitari Son Llàtzer (HUSLL) al que s'ha sumat l'Hospital Mateu Orfila i els resultats preliminars del qual està previst que es coneguin en els propers mesos.

Segons expliquen la doctora Pilar Galán, cap del Servei d'Hematologia i Hemoteràpia, i el doctor Juan Tena, adjunt al Servei, el plasma és un dels components de la sang, i en el cas de persones convalescents, pot presentar anticossos produïts després d'infeccions víriques o bacterianes. Des de fa anys, el plasma de persones recuperades de determinades infeccions s'ha utilitzat com a immunització passiva; és a dir, com a reforç al sistema immune fins que el cos genera la seva pròpia resposta enfront del germen invasor.

Utilitzar el plasma d'una persona guarida de COVID-19 com a part del tractament contra aquesta malaltia és una línia d'investigació iniciada per alguns hospitals en diferents països. Els resultats es troben en fase de discussió. De moment, el seu benefici en persones greus és limitat i pot ser més efectiu en casos moderats i en fases precoces, així com també en pacients inmunodeprimidos. El que sí és clar és que la transfusió de plasma és segura sense més reaccions adverses que per altres motius. Al no haver-hi encara resultats concloents, l'administració de plasma només es pot utilitzar dins del marc d'un assaig clínic.

L'Hospital Universitari Son Llàtzer va dissenyar durant la primera fase de la pandèmia el projecte d'investigació CO-PLASMA-20. Es tracta de l'estudi de l'eficàcia del reforçament de la teràpia estàndard per a pacients COVID-19 amb la transfusió de plasma immune de convalescents COVID-19 guaritsen comparació de la teràpia estàndard exclusiva en pacients COVID-19 hospitalitzats.

Aquest hospital actua com a centre coordinador. Els investigadors principals són la Dra. María Arrizabalada, pertanyent al Servei de Medicina Interna-Malalties Infeccioses i el Dr. Joan Bargay, cap del Servei d'Hematologia. La coordinació i gestió de l'estudi està supervisada per la Unitat d'Investigació de l'HUSLL i la secció de coordinació d'assajos clínics del Servei d'Hematologia de l'HUSLL. La Fundació Banc de Sang i Teixits dels Illes Balears participa com a centre col·laborador en la gestió de la donació de plasma.

El projecte original va ser aprovat pel Comitè d'Ètica de les Illes Balears (CEI-IB) al juny de A l'octubre l'estudi es va ampliar als centres que van sol·licitar la seva adhesió (Hospital Mateu Orfila i Hospital de Manacor), amb l'informe favorable del CEI-IB. En aquest sentit els serveis d'Hematologia, Medicina Interna i Vigilància Intensiva de l'Hospital Mateu Orfila participen des del mes de novembre en el projecte d'investigació CO-PLASMA-20. Actualment l'estudi es troba en fase d'execució i compta amb una participació favorable per part de donants i receptors en tots els centres participants.

[Font: Hospital Mateu Orfila. 16/12/2020]

[Font: Hospital Mateu Orfila]