Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

El Banc de Sang de Balears augmenta un 58% les donacions de plasma per afèresis

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (BSTIB) ha incrementat en un 58% les donacions de plasma per afèresis (donació selectiva de components sanguinis) en l'últim any. De 239 aconseguides en 2019 a 378, en 2020. Part d'aquest augment es deu a la recollida de plasma hiperimmune per a malalts amb COVID-19 que va sumar 110 donacions de plasmafèresis en 2020.

El BSTIB participa en un projecte, afavorit per la Unió Europea, per a la recollida de plasma de persones que han superat la infecció per coronavirus i tenen anticossos contra el SARS-CoV2. S'investiga si transfondre a pacients amb COVID-19 aquest plasma, anomenat hiperimmune o convalescent, millora la seva resposta al SARS-CoV2. En el moment actual, el BSTIB disposa de 244 unitats de plasma hiperimmune en reserva i ha distribuït ja 53 unitats als diferents hospitals. No obstant això, és necessari continuar recopilant plasma hiperinmune per a fer front al tractament de malalts amb COVID-19.

Les persones que han patit la infecció pel SARS-CoV2 i l'han superat poden conservar anticossos contra el virus SARS-CoV2. Aquests anticossos es troben fonamentalment en el plasma. Aquestes persones poden donar la seva plasma mitjançant la donació per afèresi. Aquesta donació permet l'obtenció selectiva de plasma, mentre que la resta dels components de la sang es retorna al donant. La durada aproximada d'una plasmafèresi és de 40-45 minuts. Més información en aquest enllaç.

 

El BSTIB vol recordar que el donant ideal de plasma convalescent de la COVID-19 és un home d'entre 18 i 65 anys que no hagi estat trasfós prèviament. A més, ha de tenir la confirmació d'haver patit la malaltia i que hagin transcorregut un mínim de 28 dies després de la seva curació o de la desaparició dels símptomes de la COVID-19.

Les persones interessades en donar plasma convalescent poden enviar un correu electrònic a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. . És imprescindible que facilitin un número de telèfon perquè el personal mèdic del BSTIB es posi en contacte amb elles com més aviat millor. Per a garantir una major privacitat i seguretat de les dades personals facilitades, recomanem que no s'especifiquin per correu electrònic detalls relatius a la seva salut.

Aquest projecte, desenvolupat per la BSTIB està finançat per la Unió Europea, Directorate-General for Health and Food Safety, Health Systems, medical products and innovation en el marc del projecte Action Grant to Support Increase Capacity for the Collection of COVID-19 Convalescent Plasma y the North Spain (PPPA-ECI-CCP-2020 – SI2.840556 – 101021269) amb la finalitat d'incrementar la recollida de plasma hiperimmune destinada a malalts amb COVID-19.

[Font: Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears. 26/04/2021]

[Foto: Banc de Sang i Teixits]