Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El COMIB destaca el valor del Projecte Arkus, que potencia el tir amb arc com a teràpia contra el càncer de mama

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Promotors del "Projecte Arkus, Fletxes contra el càncer de mama" s'han reunit amb el COMIB per explicar la tasca que duu a terme el Club d'Arc Tramuntana amb pacients amb càncer de mama que han patit un buidament axil·lar.

A les Balears es diagnostiquen 500 casos nous de càncer de mama cada any. És una malaltia que afecta una de cada vuit dones al llarg de la seva vida. La majoria seran diagnosticades en una fase precoç, curativa i per això la supervivència actual se situa al voltant d'un 85%.

El tir amb arc és un esport dels anomenats asimètrics. En la seva execució, el braç que sosté l'arc potencia l'activitat muscular proximal. Les vibracions transmeses per l'arc al braç que el sosté en redueixen l'acumulació de la limfa.

D'altra banda, l'aspecte psicològic del projecte és un element fonamental. A través de la pràctica esportiva s'afavoreix la fidelització dels pacients a una activitat lúdica fora de l'entorn hospitalari, pel que s'intenta que, mitjançant la pràctica d'aquest esport, es desconnecti als pacients de la seva rutina hospitalària i es generi una actitud més positiva, es comparteixin experiències en grup i es fomenti la integració i la cohesió social, alhora que s'evita l'aïllament psicològic.

En aquest projecte hi participen diverses entitats: el Club d'Arc Tramuntana aporta els coneixements tècnics i esportius; els serveis d'Oncologia i Rehabilitació de l'Hospital Universitari Son Espases identifiquen candidates per a beneficiar-se del programa; l'Institut Calvianer d'Esports aporta suport econòmic i instal·lacions esportives; la Fundació Universitat Empresa de la UIB ha posat en marxa un projecte d'investigació amb les participants.

L'Hospital Universitari Son Espases no només selecciona les participants, sinó que ha dissenyat un protocol científic per al seguiment i avaluació d'aquestes, realitzat per l'equip de Rehabilitació de l'hospital amb la col·laboració de l'equip d'Oncologia Mèdica.

[Font: COMIB. 30/08/2021]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]