Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

La pandèmia en el sector de les cures: l'impacte en les dones en situació migratòria irregular a Mallorca

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Una recerca de la UIB sobre els efectes que té la pandèmia en dones indocumentades d’Amèrica Llatina que treballen a Mallorca en el sector de les cures ha estat transformada en una exposició.

A partir de la pandèmia de la COVID-19, un equip multidisciplinari liderat per investigadors de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la UIB, de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UIB, de la Universitat d’Antioquia i de la Universitat de Toronto ha desenvolupat un estudi per saber com aquest context afecta les dones migrants indocumentades de països d'Amèrica Llatina que fan treballs essencials en el sector de les cures a Mallorca (servei domèstic, cura d’infants i de gent gran). L’objectiu ha estat donar veu a aquestes persones per descobrir-ne la realitat i prioritzar les actuacions destinades a pal·liar-los l’impacte de la crisi de la COVID-19.

El projecte, titulat «Veus de les dones: Projecte participatiu amb perspectiva de gènere per a l'anàlisi i la priorització d'impactes generats per la crisi de la COVID-19 en dones en situació migratòria irregular a Mallorca», ha estat subvencionat mitjançant la Convocatòria de recerca d'impacte social aplicada al desenvolupament humà sostenible en el context de la COVID-19. Aquesta convocatòria ha estat possible gràcies a l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la UIB (OCDS), que té un conveni amb la Conselleria d'Afers Socials i Esports del Govern de les Illes Balears. Així mateix, va rebre el finançament de l’OCDS en la XVI Convocatòria d’ajuts per a accions d’educació per a la transformació social - 2021.

El projecte va emprar metodologies participatives, com el mapa corporal narrat, per descriure el viatge migratori, els impactes de la pandèmia i els mecanismes d'afrontament. A més, es va posar en marxa una estratègia d'interlocució amb grups de discussió i entrevistes amb actors clau de sectors diversos per identificar i reflexionar conjuntament sobre participació social, les implicacions de la crisi i altres temes d'interès. Tot amb l'objectiu de comprendre millor l'impacte de la COVID-19 en les dones indocumentades, reconeixent la diversitat de veus, d’experiències i d’agendes.

Aquest projecte s’ha transformat ara en una exposició, que es va inaugurar el 14 de febrer al centre de cultura La Misericòrdia (Palma) amb el títol "Mapes corporals d’una pandèmia: narratives visuals i orals de dones migrants indocumentades".

L'exposició narra i mostra les trajectòries migratòries, les implicacions de la COVID-19 en la salut i el benestar, les estratègies d'afrontament i expectatives sobre el futur d'un grup de dones del Sud Global en situació migratòria irregular a Mallorca i a les illes Balears en conjunt. L'exposició inclou 10 mapes corporals narrats, les llegendes descriptives dels mapes, 20 fotografies que documenten el procés metodològic, una selecció de poemes de dones i sobre dones, i els resultats de la recerca.

L’exposició es podrà visitar de franc fins al 28 de febrer. 

L’equip investigador del projecte de recerca està format per professionals de nacionalitats diverses i d’àrees disciplinàries del camp de la salut, les ciències socials, la poesia i les arts visuals. Comparteixen la mirada crítica per fer visible els determinants sociopolítics que produeixen desigualtats.

[Font: Universitat de les Illes Balears. 10/02/2022]

[Foto: Infosalut / Mare passejant / CC BY-NC-SA 4.0]