Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El programa "Cuidant a la persona que me cuida" d’APFEM atén anualment 87 famílies amb alguna persona amb diagnòstic de salut mental o autisme

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Aquest projecte, que rep finançament de l’IRPF Social d’Afers Socials i Esports, ajuda indirectament a més de 300 familiars directes.

El programa Cuidant a la persona que me cuida d’APFEM, l’associació pitiüsa pro salut mental que des de fa 25 anys fa feina amb persones amb diagnòstic de salut mental o autisme i les seves famílies, ajuda als usuaris de tres formes diferents: amb sessions psicològiques individuals, amb grups de suport a les famílies i amb un habitatge on es preparin per a una possible emancipació.

La forma de fer feina en aquests tipus d’habitatges és a través de plans d’intervenció individuals. Es pot començar amb l’establiment i la creació de rutines i hàbits saludables, tant d’higiene, alimentació, somni o inclús organització i tasques de la llar, fins a dur un acompanyament en el plànol formatiu i laboral per a la inserció de la persona, així com millorar habilitats socials i d’autoestima. Tot amb l’objectiu real i final d’aconseguir una autonomia psicosocial de la persona amb diagnòstic.

A més del pis i del suport psicològic individualitzat, el programa Cuidant a la persona que me cuida també compta amb un grup de suport a les famílies on es fa feina amb les dificultats més comunes que apareixen en la cura de les persones que necessiten suport. S’organitzen en dos grups: un de salut mental per adults i un altre de trastorns generalitzats del desenvolupament per a menors.

Alguns tallers estan més vinculats amb la pauta, perquè són pares de fills en edat normalment escolar. Uns altres van més enfocats als familiars per ajudar-los a viure aquest problema de salut mental amb la persona que acompanyen, com reconèixer el problema, com reaccionar davant el problema i com acceptar aquesta situació. El que es treballa principalment és que la persona aprengui les eines per poder fer front a problemes en la família.

El programa atén anualment a unes 87 famílies i ajuda indirectament a uns 300 familiars. Un projecte que s’ha mostrat essencial per afavorir el funcionament de les famílies i ajudar a la detecció, protecció i integració de famílies que fins al moment es quedaven fora del circuit d’atenció per no existir recursos ajustats a les seves necessitats.

[Font: Conselleria d'Afers Socials i Esports. 28/02/2022]

[Foto: Conselleria d'Afers Socials i Esports]