La Sociedad Española de Urgencias Pediátricas (SEUP) ha presentat, al 68è Congrés de l'Asociación Española de Pediatría (AEP), la guia TOXEUP, una aplicació web que recull la informació necessària per al maneig d'intoxicacions pediàtriques.
Aquesta eina es dirigeix als professionals de la salut, que hi podran accedir de forma gratuïta a partir de finals de juny a través dels llocs web de la SEUP i de l'AEP.
La guia TOXEUP recull els procediments d'actuació en cas d'intoxicació per 137 medicaments i, progressivament, incorporarà nous fàrmacs i productes de la llar, drogues d'abús i altres substàncies.
Les intoxicacions continuen essent una causa important de morbiditat i mortalitat, tant en infants com en adolescents, per això mai una sospita d'intoxicació ha de ser subestimada.
Per al maneig de les intoxicacions és fonamental l'atenció precoç: consultar sempre amb el pediatre en cas de sospita i mai recórrer a remeis casolans, ja que poden empitjorar la situació.
Sovint, quan arriba a urgències un infant que ha ingerit qualque medicament inapropiat, o una quantitat més gran de la recomanada, és complicat conèixer algunes dades essencials del fàrmac, com per exemple la dosi tòxica, el pic màxim d'acció o l'inici dels símptomes. Aquestes dades són primordials per abordar adequadament el maneig de les intoxicacions. Habitualment aquesta informació es troba molt dispersa i es necessita temps per a obtenir-la. Per aquest motiu la SEUP ha desenvolupat aquesta aplicació amb l'objectiu que, en cas d'intoxicació per un d'aquests fàrmacs, el metge tengui accés de forma ràpida a les dades imprescindibles per al seu maneig. El temps és essencial en el tractament de les intoxicacions.
De moment aquesta guia recull el tractament de les intoxicacions per 137 medicaments (inclosos tots els fàrmacs i grups farmacològics recollits en el registre que el Grup d'Intoxicacions de la SEUP duu a terme de forma sistemàtica) i disposa d'una fitxa molt precisa de cada un d'ells.
La idea és ampliar el nombre de medicaments inclosos, així com introduir, amb el temps, productes de la llar, drogues d'abús i altres substàncies que puguin produir intoxicacions en els més petits.
Es tracta de la primera eina d'aquestes característiques a Espanya per al tractament de les intoxicacions pediàtriques que, encara que no suposin un percentatge elevat de les consultes en els Serveis d'Urgències Pediàtriques (0,3%), són una causa important de morbiditat, tant en infants com en adolescents.
[Fuente: Asociación Española de Pediatría. 02/06/2022]
[Foto: Hospital Universitari Son Espases]