Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Vuit persones han rebut l’eutanàsia en el primer any de funcionament de la prestació

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

D’acord amb les dades, el Servei de Salut ha rebut 17 sol·licituds de la prestació, 13 de les quals s’han formalitzat a la Comissió de Garantia i Avaluació.

De les 13 peticions formalitzades, 9 són de Mallorca, 1 de Menorca i 3 d’Eivissa i Formentera. Per sexes, 7 són dones (54%) i 6 homes (46%). Les edats estaven compreses entre els 28 i els 93 anys i la majoria de persones estaven afectades per una malaltia de tipus neurodegeneratiu.

De les 13 peticions formalitzades, 10 han rebut una resolució favorable i, d’aquestes, 8 han rebut la prestació. Per illes, 5 són de Mallorca i 3 són de les Pitiüses. 4 han estat dones i 4 han estat homes. Per lloc de defunció, 5 persones han mort a ca seva, 2 a la residència i 1 en el centre hospitalari.

Pel que fa al temps de resposta, totes les sol·licituds s’han atès dins els terminis que marca la normativa.

Durant aquest any s’ha treballat en diverses línies. D’una banda, a partir de la Llei orgànica 3/2021 i del Manual de bones pràctiques que varen consensuar el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, s’han redactat els protocols d’actuació per als professionals de les illes.

A més, s’han duit a terme sessions de sensibilització i sessions de formació. A aquestes darreres han assistit més de 500 professionals de totes les illes.

Finalment, s’han promogut reunions tècniques amb els centres privats i també amb els responsables de les residències de gent gran, per tal de garantir que tothom que ho vulgui pugui exercir el seu dret a la prestació en condicions d’equitat.

L’objecció de consciència per part dels professionals s’ha respectat en tot moment i en cap cas no ha suposat una dificultat per oferir la prestació.

Actualment, la creació del registre d’objectors està en espera de l’aprovació del decret regulador de la prestació, el qual ja va passar per la fase exposició pública i per altres informes preceptius i ara es troba únicament pendent de l’emissió del dictamen del Consell Consultiu. Una vegada s’emeti el dictamen i s’introdueixin en el text les modificacions que es considerin oportunes, es traslladarà al Consell de Govern perquè l’aprovi.

Amb l’objectiu d’oferir informació a la ciutadania s’ha posat també en funcionament una web específica, on es poden trobar apartats de preguntes freqüents per a professionals i per a la ciutadania, normativa, documentació diversa i notes de premsa.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 22/06/2022]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Què en diu la premsa
*22/06/2022 noticiasmallorca.es - Ocho personas han recibido la eutanasia en el primer año de funcionamiento en Baleares.
*22/06/2022 eldiario.es - Ocho personas recibieron la eutanasia en Balears en el primer año de la ley.
*22/06/2022 dbalears.cat - Vuit persones han rebut l’eutanàsia a les Balears en el primer any de funcionament de la prestació.
*22/06/2022 ultimahora.es - Ocho personas reciben ayuda para morir en el primer año de la ley de Eutanasia.