Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Gairebé 14.000 persones s'han enregistrat com a donants de medul·la òssia el 2022

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Ministeri de Sanitat, a través de l'Organització Nacional de Trasplantaments, les comunitats i ciutats autònomes i la Fundació Josep Carreras, s'afegeixen a la celebració del Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia i s'acosten a l'objectiu dels 500.000 donants inscrits a Espanya, que estableix el Pla Nacional.

La donació de medul·la òssia continua essent un exemple de la solidaritat de la societat espanyola. Un total de 13.675 persones s'han enregistrat com a donants en el Registre Espanyol de Donants de Medul·la Òssia (REDMO) durant els primers vuit mesos de 2022.  

El ritme d'incorporacions al registre és de 1.700 donants nous cada mes, 56 nous donants cada dia.

El REDMO és gestionat per la Fundació Josep Carreras, en coordinació amb el Ministeri de Sanitat, a través de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) i les comunitats i ciutats autònomes.

Amb un total de 462.163 donants disponibles en el REDMO, a dia 31 d'agost de 2022, Espanya s'acosta als 500.000 donants registrats, un dels objectius establerts pel Pla Nacional de Medul·la Òssia (PNMO). D'ençà que es va posar en marxa el PNMO el 2013, el nombre de donants inscrits s'ha multiplicat per quatre.

Actualment, el Registre Mundial de Donants de Medul·la Òssia compta amb més de 40 milions de donants i 800.000 unitats de sang de cordó umbilical, entre les que es realitzen les recerques internacionals per a qualsevol pacient que necessita un trasplantament de progenitors hematopoètics i no disposa d'un donant emparentat.

Pla Nacional de Medul·la Òssea (PNMO) 

Durant els primers vuit mesos de 2022 s'han duit a terme 211 col·lectes de donants espanyols, en comparació amb les 176 fetes durant el mateix període de l'any anterior, fet que suposa un increment del 20%. L'autosuficiència del sistema se situa en el 24%, comparat amb el 4% del que es partia quan l'ONT va posar en marxa el PNMO. 

Aquesta dada reflecteix el ritme exponencial de creixement en el nombre de col·lectes, és a dir, de donants registrats en el REDMO que han resultat compatibles amb un pacient i fet la donació efectiva. En concret, el 2011 varen dur-se a terme 34 col·lectes i, tan sols una dècada després, el 2021, en varen efectuar-se un total de 276. Això significa que, en aquest període, el nombre de donants efectius s'ha multiplicat per vuit.

Menors de 40 anys 

Actualment, en el REDMO la mitjana d'edat de les persones inscrites és de 33 anys i el 53% dels donants que formen el registre són menors de 40 anys.  Per gèneres, el 36% dels donants són homes i el 64% dones. Pel que fa a trasplantaments no emparentats efectuats a Espanya, el 2022 va mantenir-se la millora experimentada el 2021. Així, en el període gener-agost d'enguany, s'han realitzat 408 infusions de progenitors hematopoètics, dada similar a la dels vuit primers mesos de 2021, amb 409 infusions efectuades. Això suposa un increment del 38% en relació amb el 2020 (295 infusions de progenitors hematopoètics de gener a juliol.

A la web “UnMatchxUnaVida” es pot trobar informació sobre la donació de medul·la òssia i s'hi indiquen els centres de referència per a fer-se donant. Aquesta informació també es troba disponible al lloc web de l'ONT i a la de la Fundació Josep Carreras.

[Font: Ministeri de Sanitat. 17/09/2022]

[Foto: Banc d’Imatges Infermeres / Infermera pediàtrica pren la pressió arterial a un adolescent que ha estat trasplantat de medul·la òssia/ CC BY-NC-ND 2.0