Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Manifest del Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears en el Dia Mundial de l'Alzheimer

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

En el Dia Mundial de l'Alzheimer, que se celebra el 21 de setembre, el Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB) va voler destacar el valor de la intervenció dels professionals de la psicologia per a millorar la qualitat de vida de les persones diagnosticades i de les seves famílies, acompanyant-les emocionalment i dotant-les d'eines i pautes per a afrontar cadascuna de les fases de la malaltia.

Amb aquesta finalitat, el Col·legi defensa la incorporació de més professionals de la psicologia als equips dels serveis d'atenció sanitaris i comunitaris que treballen en l'àmbit de la prevenció, de la promoció de la salut i de l'atenció a pacients i propparents.

L'OMS estima que més de 55 milions de persones en el món viuen amb alguna mena de demència com la malaltia d'Alzheimer, una dada que calculen augmentarà a 78 milions per a 2030 i a 139 milions per a 2050.

Des del COPIB assenyalen que la progressió i les taxes de prevalença de la malaltia indiquen que no es pot esperar a tenir un diagnòstic per a començar a treballar, sinó que s'ha de posar el focus en la prevenció, en la psicoeducació, en la detecció de fases inicials, en la creació de més centres per a poder atendre i proporcionar els recursos adequats a la població que ho necessiti i, per descomptat, a facilitar l'accés de les persones diagnosticades i de les seves famílies a un equip tècnic multidisciplinari on s'integrin els professionals de la psicologia que permetin dotar-los a tots ells d'una major qualitat de vida.

En malalties que cursen amb declivi cognitiu, com l'Alzheimer i les demències, es fa cada vegada més evident la importància de realitzar una estimulació cognitiva del pacient per a intentar frenar aquest declivi i mantenir, com més temps millor, el màxim nivell d'autonomia de la persona per a realitzar les seves activitats diàries.

Així mateix, l'experiència mostra que les activitats que es duen a terme en els centres de dia, en les associacions i en les residències funcionen. L'establiment de rutines i hàbits saludables, la pràctica de tallers d'estimulació cognitiva i d'exercici físic, o l'entrenament en habilitats bàsiques, instrumentals i avançades de la vida diària, entre altres, ajuden a frenar la deterioració. En aquest sentit, la contribució dels professionals de la psicologia a l'hora de planificar i desenvolupar aquestes estratègies de prevenció és indispensable per a millorar la qualitat de vida dels pacients diagnosticats del mal d'Alzheimer i de les seves famílies, i avançar en la prevenció i tractament de la malaltia.

[Font: COPIB. 21/09/2022

[Foto: Hospital General de Mallorca]