Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Institucions sanitàries

Unitat Terapèutica d'Abús Sexual Infantil (UTASI), 13 anys atenent menors víctimes d'abús sexual

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El 2009, el Govern de les Illes Balears va implementar el primer recurs especialitzat públic per atendre els casos quan les famílies són protectores.

L’any 2009, davant el buit assistencial existent, el Govern de les Illes Balears, a través de la Conselleria d’Afers Socials, va posar en marxa un servei específic per atendre menors víctimes d’abús sexual infantil quan les famílies són protectores. Fins aquell moment, l’atenció es limitava a aquells casos de famílies i progenitors no protectors en què els menors passaven a ser tutelats pels consells insulars i aquestes institucions actuaven, i actuen dins la seva competència, terapèuticament sobre ells.

Un estudi de l'ONG Save the Children l’any 2017 valorava positivament aquest servei, essent les Illes Balears una de les poques comunitats que comptaven amb recursos especialitzats públics per atendre menors i adolescents víctimes d’abusos sexuals amb famílies protectores.

El nou servei, la Unitat Terapèutica d’Abús Sexual Infantil (UTASI), es va posar en marxa amb dues psicòlogues i avui dia ja són cinc els professionals que hi fan feina. Els casos venen derivats dels consells, que fan la valoració del cas, o pel sistema judicial, amb una valoració de família protectora.

Des de l’any 2009 a l’UTASI s’han atès 681 casos que, depenent del cas concret, necessiten diferent nombre de sessions terapèutiques.

Tal com s'explica una des de l’UTASI, amb els més petits es treballa més des de la prevenció, amb jocs i instal·lacions adequades. Amb els adolescents es treballa més des de la part més cognitiva.

Es treballa en quatre àrees de la personalitat: la cognitiva, l’emocional, la física i la conductual.

L'equip de terapeutes creix any rere any perquè de cada vegada es detecten més casos. S'atenen infants des dels 2 anys i fins als 18 i se’ls acompanya, a més, en tot el procés judicial. A més de les cinc psicòlogues, enguany s’ha posat en marxa una borsa de feina de psicòlegs per aquells menors que requereixen una menor intervenció terapèutica i així donar sortida a les necessitats.

Cada cas que entra a UTASI és totalment únic, amb la seva situació, les seves característiques, quan i com ha passat, quina família i xarxa tenen aquests menors. També és essencial que la família estigui implicada en la teràpia.

Accedeix aquí al vídeo, disponible al canal de YouTube de la Conselleria d'Afers Socials, "UTASI, la Unitat Terapèutica d'Abús Sexual Infantil, 13 anys atenent menors víctimes d'abús sexual".

[Font: Conselleria d'Afers Socials i Esports. 24/10/2022]

[Foto: Govern de les Illes Balears]