El Ministeri de Sanitat ha anunciat que ja es poden prescriure, amb finançament públic en tot el Sistema Nacional de Salut (SNS), els medicaments Cabotegravir i Rilpivirina injectables.
Es tracta d'una gran millora que permet que les persones que compleixen criteris de bon control virològic puguin passar de prendre una o diverses pastilles cada dia a rebre, sis vegades a cada any, una injecció per tractar la infecció. Així s'acosten una mica més a la cura funcional del VIH.
Entre els objectius del Ministeri de Sanitat per a l'any 2030, en sintonia amb l'ONU, es troba aconseguir els indicadors 95-95-95: 95% de persones amb VIH diagnosticades, de les quals el 95% estiguin en tractament i, almenys, el 95% amb càrrega viral indetectable. A més, es treballa en un quart 95%, perquè les persones tenguin una bona qualitat de vida i no pateixin cap mena de discriminació.
Per arribar a aquest objectiu, el Ministeri de Sanitat pren mesures com la implementació de la profilaxi preexposició (PrEP), ara finançada per a qualsevol persona major de 16 anys amb risc d'infecció per VIH, ja disponible en tot l'estat. Ja ha estat prescrita a gairebé 15.000 persones.
A tot això s'hi afegeix la creació de la Divisió de VIH, ITS, Hepatitis Virals i Tuberculosi, per afavorir l'abordatge comú d'aquestes malalties i la publicació d'un nou Pla de prevenció i Control del VIH i, per primer cop, també les ITS, per al període 2021-2030, seguint les estratègies internacionals i amb la participació d'entitats socials i científiques espanyoles.
Cal destacar la importància de les entitats locals en la lluita contra el VIH. Resulta que Espanya és el país amb més entitats locals adscrites a l'Estratègia Fast-Track City, amb 181, i que han signat tnat la Declaració de París com la Declaració de Sevilla, una declaració impulsada per ONUSIDA, ONUHABITAT, IAPAC i les ciutats de París i Sevilla, que valora la participació de les persones amb VIH en la presa de decisions que les afecten.
[Font: Ministeri de Sanitat. 01/12/2022]
[Foto: Ministeri de Sanitat]