Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El SNS finançarà dos nou medicaments contra el VIH

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Ministeri de Sanitat ha anunciat que ja es poden prescriure, amb finançament públic en tot el Sistema Nacional de Salut (SNS), els medicaments Cabotegravir i Rilpivirina injectables.

Es tracta d'una gran millora que permet que les persones que compleixen criteris de bon control virològic puguin passar de prendre una o diverses pastilles cada dia a rebre, sis vegades a cada any, una injecció per tractar la infecció. Així s'acosten una mica més a la cura funcional del VIH.

Entre els objectius del Ministeri de Sanitat per a l'any 2030, en sintonia amb l'ONU, es troba aconseguir els indicadors 95-95-95: 95% de persones amb VIH diagnosticades, de les quals el 95% estiguin en tractament i, almenys, el 95% amb càrrega viral indetectable. A més, es treballa en un quart 95%, perquè les persones tenguin una bona qualitat de vida i no pateixin cap mena de discriminació.

Per arribar a aquest objectiu, el Ministeri de Sanitat pren mesures com la implementació de la profilaxi preexposició (PrEP), ara finançada per a qualsevol persona major de 16 anys amb risc d'infecció per VIH, ja disponible en tot l'estat. Ja ha estat prescrita a gairebé 15.000 persones.

A tot això s'hi afegeix la creació de la Divisió de VIH, ITS, Hepatitis Virals i Tuberculosi, per afavorir l'abordatge comú d'aquestes malalties i la publicació d'un nou Pla de prevenció i Control del VIH i, per primer cop, també les ITS, per al període 2021-2030, seguint les estratègies internacionals i amb la participació d'entitats socials i científiques espanyoles.

Cal destacar la importància de les entitats locals en la lluita contra el VIH. Resulta que Espanya és el país amb més entitats locals adscrites a l'Estratègia Fast-Track City, amb 181, i que han signat tnat la Declaració de París com la Declaració de Sevilla, una declaració impulsada per ONUSIDA, ONUHABITAT, IAPAC i les ciutats de París i Sevilla, que valora la participació de les persones amb VIH en la presa de decisions que les afecten.

[Font: Ministeri de Sanitat. 01/12/2022

[Foto: Ministeri de Sanitat]