Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Es presenta al Govern estatal la Declaració "Endgame del Tabac a Espanya 2030"

Tipografia
 • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
 • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Signada per gairebé 70 entitats i organitzacions sanitàries i civils, la declaració exigeix al govern avançar cap al final del tabaquisme amb l'objectiu d'aconseguir una prevalença de consum de tabac del 5% l'any 2030 i del 2% o inferior el 2040.

La Declaració recull una trentena de mesures a curt i mitjà termini, entre les quals destaquen:

 • La restricció, a partir de 2025, de l'adquisició de tabac o noves formes de consum a totes aquelles persones nascudes a partir de 2007.
 • La consolidació d'espais sense fum de tabac ni aerosols o vapors: una hoteleria 100% sense fums en espais interiors i exteriors (terrasses incloses), espais esportius, campus universitaris, els perímetres de seguretat de 10 metres en els accessos a centres educatius, hospitals, centres comercials, aturades d'autobusos, andanes de mitjans de transport, platges i altres espais naturals, piscines, cues i aglomeracions de persones, etc.
 • Declarar tots els mitjans de transport, públics o privats, lliures de fum de tabac.
 • L'equiparació legal dels dispositius susceptibles d'alliberar nicotina, els productes a base d'herbes per fumar, els productes de tabac per escalfament i altres productes nous per consumir tabac, amb els productes tradicionals del tabac en termes fiscals (equiparació a l'alça dels impostos) i legislatius (idèntiques restriccions al consum, comercialització i limitacions de publicitat, promoció i patrocini).
 • Pujada dels impostos del tabac, independentment del producte de tabac, nicotina o similar de què es tracti, per arribar a una càrrega impositiva similar a la dels països més desenvolupats pel que fa a polítiques de prevenció i control del tabaquisme de la Unió Europea, que permeti reduir l'accessibilitat i, per tant, el consum.
 • Empaquetament genèric, com ja han implementat 9 països europeus i 18 països arreu del món, per tal de reduir l'atractiu del producte en la població, especialment entre la infantil i adolescent, augmentar la percepció de risc i, en definitiva, dissuadir del seu consum.
 • Restringir la venda de qualsevol producte del tabac i similars a les expenedories de tabac de l'Estat. Eliminar la possibilitat de vendre tabac i noves formes de consum en màquines expenedores, hoteleria, estacions de servei i tendes de convivència.
 • Reforçar la prohibició de la venda a menors i noves formes de consum, mitjançant l'obligació dels establiments de comprovar l'edat de tota persona que hi vagi a comprar tabac o productes relacionats, així com la tasca d'inspecció i, si escau, sanció per incompliment d'aquesta norma.
 • Destinar un 2% dels impostos especials del tabac a prevenció i control del tabaquisme, incloent-hi recerca i implementació d'intervencions en grups en situació de major vulnerabilitat.
 • La reconversió industrial i professional del sector del tabac, tant de la distribució com dels sectors agrícoles regionals afectats mitjançant la creació d'un fons per a la reconversió i l'assignació d'un programa específic de reciclatge professional de les persones treballadores i empresàries afectades, amb especial atenció a les circumstàncies territorials.

El consum de tabac i nicotina és la principal causa de mort prematura evitable a Espanya (ocasiona la pèrdua de més de 60.000 vides cada any i una despesa humana, familiar i econòmica ingent). A pesar dels esforços realitzats per controlar el tabaquisme, com les lleis de 2005 i 2010, la prevalença del tabaquisme a Espanya continua essent elevada, i especialment preocupant entre la població jove i adolescent. A 18 anys, la prevalença de consum de tabac en els darrers 30 dies és del 40,9% en dones i 32,2% en homes, segons l'enquesta sobre l'ús de drogues en ensenyament secundari a Espanya ESTUDES 1994-2021).

Per tot això, des de la semFYC, juntament amb els signants de la Declaració presentada, demanen al Govern que totes les mesures proposades s'incloguin en un Pla Integral de Prevenció i Control del Tabac, i que es modifiqui la Llei 28/2005, per tal d'incorporar els elements d'estratègia a curt i a mitjà termini que estableix aquesta Declaració.

Consulta aquí la declaració completa: Declaració "Endgame Tabaco 2030".

[Font: semFYC. 30/11/2022]

[Foto: José María Gámez. Cardiologia Hospital Son Llàtzer]