Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Més de 80 persones participen en el programa Sport2live d'exercici físic i esport que es du a terme com a estratègia terapèutica en salut mental

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

S'ha inaugurat la 1a jornada del programa d’exercici físic com una nova estratègia terapèutica de salut mental, que ha tengut lloc a instal·lacions de la Rafa Nadal Academy by Movistar a Manacor. L’Oficina de Salut Mental de les Illes Balears ha organitzat la jornada, que ha comptat amb la col·laboració de l’Aliança Otsuka Lundbeck i Sport2Live.

A la trobada han participat més de 60 professionals i usuaris, entre psiquiatres, psicòlegs, infermeres i infermers de salut mental, treballadors socials, terapeutes ocupacionals i educadors físics, entre d’altres.

La jornada està centrada en la posada en comú del programa Sport2Live com a estratègia terapèutica per als usuaris dels recursos de salut mental. Aquest programa es du a terme a les àrees de salut mental de l’Hospital Universitari Son Llàtzer, l’Hospital d'Inca i l'Hospital Mateu Orfila.

L’objectiu del programa és utilitzar l’exercici físic com una estratègia per millorar la salut, entenent-la com un tot, i tenint en compte tant la part orgànica com la del benestar emocional.

Per accedir al programa els usuaris són derivats des dels hospitals de dia de salut mental. Es preveu la participació des d'altres recursos com ara les unitats comunitàries de rehabilitació, les unitats de salut mental i entitats del tercer sector.

De moment hi han participat 82 persones entre les tres àrees de salut mental. Així, 40 persones hi participen a l’Hospital Universitari Son Llàtzer (28 dones i 12 homes); 13 persones a l’Hospital d'Inca (11 dones i 2 homes), i 29 persones a l'Hospital Mateu Orfila de Menorca (3 dones i 26 homes).

El programa fa servir la mateixa metodologia en els tres centres hospitalaris, que consisteix a adaptar l’entrenament a les necessitats de cada pacient. En aquest sentit, pretenen millorar la salut des de la perspectiva biològica, millorant la condició física i psicològica, millorant l'autoestima i el benestar emocional i social, a través de relacions amb l’entorn i entre iguals.

L’equip de professionals que dirigeixen les activitats, en coordinació amb els professionals de salut mental, tenen el Grau d’Activitat Física i Esport, a més de fer una formació per entrenar persones amb problemes de salut mental severa.

Els entrenadors i professionals de la salut mental combinen el treball de força amb l’aprenentatge d’esports i jocs, i introdueixen aspectes psicològics, cognitius i socials, per així aconseguir els beneficis de l’exercici físic a escala orgànica i en l’àmbit de la salut mental.

La jornada pretén visibilitzar el programa i fer-lo extensiu a altres àrees assistencials, a més de donar continuïtat a la investigació iniciada per evidenciar-ne l’eficàcia i compartir l’experiència amb professionals d’altres recursos d’atenció.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 28/04/2023]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]