Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Atenció Primària de Mallorca va celebrar, el passat dia 4 de maig, el dia mundial de la higiene de mans

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La higiene de mans és la pràctica més econòmica, senzilla i eficaç per reduir el risc d’infeccions, per tant, és un dels hàbits que salva més vides.

Per conscienciar de la seva importància, la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca va organitzar dos concursos: un de dibuix infantil i un altre de coneixements entre els seus professionals.

Des de la Gerència s'ha volgut donar l'enhorabona al guanyador del 1r concurs de dibuix infantil i als 22 participants, que han il·lustrat els canals d'APMallorca a les xarxes socials.

«D'higiene de mans... jo en sé més que tu!»

D'altra banda, també cal destacar que va acabar el concurs «D'higiene de mans... jo sé més que tu!», en el qual han participat 186 professionals dels diferents centres de salut d'Atenció Primària de Mallorca. El centre que ha demostrat un millor coneixement d'higiene de manes ha estat el CS Es Safrà, d'Alcúdia.

A continuació teniu les preguntes i les respostes del concurs per als professionals:

  • Quina de les següents és la principal via de transmissió creuada de microorganismes potencialment patògens entre els pacients en els centres sanitaris?

Les mans dels professionals sanitaris quan no estan netes.

  • Quina és la font més freqüent de gèrmens causants d'infeccions relacionades amb l'atenció sanitària?

L'entorn (les superfícies) del centre de salut.

  • Quin és el temps mínim necessari perquè la fricció de mans amb preparats de base alcohòlica elimini els gèrmens de les mans?

20 segons.

  • Quan les mans estan brutes han de rentar-se amb aigua i sabó, ja que el sabó facilita l'eliminació de la brutícia. Quan les mans estan contaminades, però no hi ha brutícia visible, el procediment d'elecció és la desinfecció mitjançant preparats de base alcohòlica, perquè els antisèptics eliminen un major nombre de microorganismes.

Vertader.

  • Els guants substitueixen a la higiene de les mans. Si s'utilitzen, han de canviar-se sempre d'un pacient a un altre i cada vegada que es retirin ha de realitzar-se una higiene de mans.

Fals.

Campanya d'higiene de mans del Ministeri de Sanitat

Per acabar, APMallorca convida tothom a consultar els materials de la Campanya d'higiene de mans del Ministeri de Sanitat, disponibles en aquest enllaç.

[Font: Atenció Primària de Mallorca. 04/05/2023]

[Foto: Katherine Johnson / Washing Hands / CC BY 2.0]