El Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears (COMIB) va acollir el seminari ‘Medi Ambient i Salut: canvi climàtic’ , on es va presentar el projecte Aliança Mèdica contra el Canvi Climàtic, impulsat pel Consell General de Col·legis Oficials de Metges (CGCOM).
Mitjançant aquesta iniciativa, el CGCOM es compromet, en representació dels 270.000 col·legiats que exerceixen a Espanya, a sensibilitzar al conjunt de metges espanyols per a combatre el canvi climàtic i prendre una postura proactiva en la descarbonització de la sanitat, el compliment de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
El canvi climàtic provoca 150.000 morts per efecte directe. Per aquest motiu, és important que els metges es puguin formar, i també informar els pacients, sobre el canvi climàtic per reduir la petjada de carboni. Així ho ha explicat l’OMS en nombroses ocasions i, a més, ha generat múltiples documents en relació amb els efectes que el canvi climàtic genera en les malalties i sobre els riscos sanitaris que poden produir.
Durant el seminari es va alertar sobre el risc que per a la salut està suposant l’augment de la temperatura global. En aquest sentit, es va augurar que entre 2030 i 2050 es produiran 350.000 morts anuals a causa de l’efecte del canvi climàtic. Des del punt de vista dels metges, és crucial recomanar als pacients algunes accions sense cost, però amb implicacions positives sobre la seva salut i la del planeta, com consumir aliments de proximitat o realitzar els trajectes curts a peu, per posar alguns exemples.
[Font: COMIB. 27/04/2023]
[Foto: COMIB]