Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Un informe de l'ISCIII mostra que en els darrers anys ha augmentat la incidència d'ITS a Espanya

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La taxa d'infeccions per cada 100.000 habitants ha augmentat, durant els darrers anys, especialment en el cas de la infecció gonocòccica, la sífilis i la clamídia.

Les infeccions de transmissió sexual (ITS) són un conjunt de patologies d'origen infecciós en què la principal via d'adquisició són les relacions sexuals, encara que poden tenir altres formes de transmissió.

Són causades per diferents microorganismes, com ara virus, bacteris, protozous o ectoparàsits. Es coneixen més de 20 ITS i algunes de les més conegudes són la sífilis, la clamidiosi, la gonorrea, el VIH/sida, el virus del papil·loma humà (VPH), el virus de l'herpes genital, la tricomoniasi, la pediculosi pública o la sarna.

Les ITS són importants per la seva magnitud, és a dir, pel nombre de casos que produeixen anualment, i es consideren com un problema de salut pública. L'OMS calcula que, cada dia, més d'un milió de persones contreuen una ITS, en molts casos de manera asimptomàtica, i que cada any es produeixen uns 375 milions de nous casos de quatre de les ITS més comunes: clamidiosi, gonorrea, sífilis i tricomoniasi. En relació amb una altra de les ITS més representatives, la infecció genital pel virus de l'herpes simple, es calcula que la tenen més de 500 milions de persones d'entre 15 i 49 anys.

Les darreres dades mostren que la incidència de diverses ITS a Espanya ha augmentat en els darrers anys, segons les dades de 2021 del Centre Nacional d'Epidemiologia de l'ISCIII. La taxa d'infeccions per cada 100.000 habitants en infecció gonocòccica ha augmentat més d'un 19% entre el 2010 i el 2021; en el cas de la sífilis, ha pujat un 8% entre el 2014 i el 2021 i, en el cas de la clamídia, ha augmentat un 18% entre 2016 i 2021. Aquestes dades poden observar-se en aquesta infografia.

La informació procedent de la notificació individualitzada mostra major afectació en homes que en dones per a totes les ITS, excepte la infecció per C. trachomatis. A més, la majoria dels casos es varen produir en adults joves, encara que s'observen algunes diferències segons la malaltia.

Més informació

[Font: ISCIII. 03/08/2023]

[Foto: ISCIII]