Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

La semFYC destaca la importància de preservar la salut del planeta i de la població mitjançant l'elecció de l'antibiòtic més ecològic

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

En el decàleg de la semFYC per a l'ús responsable dels antibiòtics, el sisè punt tracta de la importància d'utilitzar l'antibiòtic més ecològic, per evitar així danys col·laterals i minimitzar el risc de selecció de resistències bacterianes.

Sota aquesta premissa, cal destacar que en la lluita contra les resistències antimicrobianes, és crucial considerar l'impacte ecològic dels antibiòtics emprats. D'aquesta forma, en seleccionar l'antibiòtic més ecològic, es pretenen reduir els efectes negatius en el medi ambient i en la flora bacteriana normal present en el nostre cos. Tot això implica tenir en compte factors com la concentració aconseguida en funció de l'antibiòtic i la dosi administrada.

Un ús més sostenible

L'elecció de l'antibiòtic més adequat i l'ajustament de la dosi de manera precisa, es minimitza el risc d'alterar la flora bacteriana normal i es redueix la possibilitat que els bacteris desenvolupin resistència als antibiòtics usats. En aquesta línia, es contribueix a un ús més sostenible dels antibiòtics i es protegeix la salut de les generacions futures.

Consulta en aquest punt del decàleg de la semFYC, dues infografies sobre com evitar el dany ecològic sobre la microbiota habitual, i el nivell de concentració obtingut en funció de l'antibiòtic i la dosi i selecció de bacteris resistents.

[Font: semFYC. 25/08/2023]

[Foto: Rob Brewer / Antibiotics / CC-BY-SA-3.0]