Sota el lema «Crear esperança a través de l'acció», el passat diumenge dia 10 de setembre, va celebrar-se el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi. La prevenció del suïcidi infantojuvenil serà un dels reptes estratègics i prioritaris de la nova Direcció General de Salut Mental.
Abordar de manera coordinada, eficaç i transversal, el desafiament universal de la prevenció del suïcidi serà un dels eixos estratègics de la nova Direcció General de Salut Mental de la Conselleria de Salut, que es dedicarà a reforçar i potenciar tot el treball de promoció de la salut mental i de prevenció, actuació i abordatge de la conducta suïcida que es duu a terme des de la Coordinació autonòmica per a la prevenció de la conducta suïcida.
S'apostarà per crear un programa que s'ocupi de la coordinació de tots els professionals, per augmentar els equips assistencials especialitzats en el tractament de la conducta suïcida (APS) i per impulsar un protocol d'actuació i coordinació davant una crisi suïcida entre tots els cossos i forces de seguretat i emergències.
Augmenta el malestar emocional entre els joves
El 2021, a Balears, varen morir 89 persones per suïcidi. La taxa va ser de 7,07 per cada 100.000 habitants.
En l’àmbit nacional varen ser 4003 defuncions per aquesta causa, 8 per cada 100.000 habitants. Les dades de 2022, provisionals de moment, són de 103 a Balears i 4.097 en tot l’Estat, segons les dades de l'INE.
Segons la Coordinació autonòmica per a la prevenció de la conducta suïcida del Servei de Salut, es calcula que les temptatives de suïcidi en població infantojuvenil han augmentat un 30% des de novembre de 2020. Els adolescents han estat un dels grups de població més afectats. A més, els ingressos hospitalaris de menors per problemes de salut mental varen créixer un 50% el 2021, especialment els trastorns de conducta alimentària i autolesions i de conducta suïcida (ideació i temptativa).
El suïcidi i els seus intents constitueixen un greu problema de salut pública universal. Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, més de 800.000 persones moren cada any per suïcidi. I és la primera causa de mort entre joves de 15 a 29 anys.
Es calcula que per cada suïcidi hi ha entre 10 i 30 temptatives; una xifra que ascendeix fins a un interval d'entre 100 i 200 per cada suïcidi en l'adolescència. A més, per cada suïcidi queden afectades entre 6 i 10 persones de l'entorn de la víctima.
Direcció General de Salut Mental
En el repte d'anar més enllà en la prevenció del suïcidi, la nova Direcció General farà una aposta ferma per reforçar la coordinació de tots els sistemes d'atenció: salut, educació, serveis socials, entitats i la ciutadania. Nicole Haber, responsable de la Coordinació, destaca la qualitat de la xarxa balear d'atenció a les conductes suïcides i la necessitat d'anar més enllà en tots els aspectes de la prevenció, ja que, en la seva opinió, malgrat disposar d'una xarxa de prevenció important, encara queda molta feina per fer.
Hi ha molts agents implicats en aquesta complexa labor: institucions, associacions de familiars i de salut mental (com AFASIB i 3 Salut Mental), el Telèfon de l'Esperança, el col·legi de psicologia, el d'infermeria, els equips d'emergències (061,112, psicòlegs d'emergència…), bombers, forces de seguretat, policia local, guàrdia civil, policia nacional, mitjans de comunicació, etc. Tots estan en contacte i intenten conjuminar esforços perquè la xarxa de protecció sigui cada vegada més segura. Per això, des de la direcció general s'ha de continuar ampliant els equips de tractament multidisciplinaris, per a adults i menors, en tots els hospitals públics de Baleres, impulsant protocols de detecció i actuació en els centres escolars, amb serveis socials, formadors en abordatge de la conducta suïcida a tots els professionals implicats.
Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi
10 de setembre va ser el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi.
L'Associació Internacional per a la Prevenció del Suïcidi, en col·laboració amb l’Organització Mundial de la Salut, promou cada 10 de setembre el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, amb l’objectiu de conscienciar a escala mundial que el suïcidi pot prevenir-se.
Sota el lema «Crear esperança a través de l’acció», es vol subratllar que les nostres accions, sense importar-ne l’escala, poden donar esperança als que ho passen malament i apel·lar a la responsabilitat de tots per actuar davant el patiment. En aquest sentit, la Coordinació autonòmica per a la prevenció de la conducta suïcida recalca que demanar ajuda, parlar amb algú i saber escoltar, sense jutjar, recollir el dolor de l'altre, sense qüestionar-lo, acompanyant-lo, és el primer pas per a la prevenció. Són dues coses sovint difícils, demanar ajuda quan se sofreix i escoltar i acompanyar el dolor aliè. Són dues coses que, com a societat, hem d’aprendre i facilitar.
El diumenge 10 de setembre, AFASIB i 3 Salut Mental, en el marc del Programa (des)Integrades, van organitzar a Calvià la V Cursa i Marxa per la Prevenció del Suïcidi.
Davant el dolor emocional, actua
- Si tens una crisi, telefona al 061 / 112
Si necessites parlar amb algú:
- Telèfon de l’Esperança 971.46.11.12
- AFASIB 657 716 340
L'important és demanar ajuda i saber que es pot parlar també amb el centre d’Atenció Primària o acudir a les Urgències de l'hospital.
[Font: Conselleria de Salut. 09/11/2023]
[Foto: Ryan Melaugh / Depression / CC BY 2.0]