Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Centre de Salut de Sant Jordi celebra el Dia Mundial de la Nutrició centrat en l'obesitat infantil

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera es va unir a la celebració del Dia Nacional de la Nutrició amb una taula informativa instal·lada al Centre de Salut de Sant Jordi a l'entrada de les consultes de Pediatria del centre. Els professionals, metges, infermers i auxiliars, informaren al públic assistent sobre el tema d'aquesta edició del Dia Mundial, centrat en l'obesitat infantil, "la pandèmia del segle XXI", segons l'Organització Mundial de la Salut.

La taula informativa va ser organitzada per la Dra. Lola Alcántara i la infermera Pilar Llull del Servei de Pediatria del Centre de Salut de Sant Jordi.

Espanya ocupa el primer lloc en el rànquing europeu i la tercera posició mundial pel fet de patir aquest important factor de risc, després dels Estats Units i Mèxic. La pèrdua progressiva d'una de les dietes més saludables, com és la dieta mediterrània, i la manca d'exercici físic han aconseguit, segons els experts, que el 33 % de la població infantil a Espanya pateixi obesitat.

Les dades són molt alarmants, tenint en compte els riscos que poden patir els nins amb sobrepès o obesitat: problemes físics precoços, diabetis tipus II, apnea del son, trastorns hepàtics, hipertensió, trastorns dels lípids de la sang (triglicèrids i colesterol), alteracions arterials, anorèxia, peus plans, càlculs biliars, o disminució de l'autoestima, entre d'altres.

Recomanacions

Els hàbits saludables que recomanen els experts, nutricionistes i pediatres, són realitzar exercici físic diari i reduir el consum d'activitats sedentàries, com videojocs o televisió, consumir diàriament verdures, i habitualment fruita i llegums, moderar el consum de dolços i aliments amb sucres afegits, salses i aliments precuinats, procurar menjar i sopar en família, respectar les 8-10 hores de son, i evitar tenir una televisió al dormitori del nen.

Consultes grupals per a nins amb obesitat

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera compta amb consultes grupals per a nins amb obesitat, tots els dimarts a les 15.00 hores a l'Hospital Can Misses. El programa tracta aspectes psicològics i sociològics de l'obesitat en la infància i forma part de la cartera de serveis de la consulta d'endocrinologia infantil des del mes d'octubre de l'any 2011.

Dividits en tres grups: menors de 12 anys, majors de 12 anys i infants que superin els 12 anys, en aquestes sessions grupals, el Dr. Bartolomé Bonet, cap del Servei de Pediatria de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera i subespecialitzat en endocrinologia, dóna pautes als menors que pateixen obesitat o sobrepès sobre hàbits alimentaris i activitat física, a més de dur un control sobre el seu pes i alçada i l'evolució d'aquests nins i adolescents.

Els preadolescents hi van amb els seus pares, la seva presència és fonamental, perquè són ells els que faciliten els mitjans perquè el nin aconsegueixi els objectius establerts entre metge i pacient. A les sessions s'educa les famílies i els pacients en aspectes dietètics, amb especial èmfasi en la substitució d'aliments amb alt contingut calòric per altres amb menys calories, i en el canvi d'estils de vida i d'hàbits quotidians, com deixar d'utilitzar l'ascensor i utilitzar les escales.

[Font: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. 12/11/2015]

[Foto: Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera]