Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

La FBSTIB sol·licita l'ajuda de la població per augmentar les reserves a les festes nadalenques

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Molts pacients passen el Nadal als hospitals esperant rebre transfusions que només s'aconsegueixen gràcies a la solidaritat i generositat de la gent que dóna sang. En aquestes dates tan assenyalades la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (FBSTIB) vol apel·lar a l'esperit nadalenc i els valors que transmet el Nadal per sol·licitar l'ajuda de la població per augmentar les reserves a les festes nadalenques.

Es podrà donar sang els dos propers dimecres, 23 i 30 de desembre de 2015, a l'Hospital Can Misses, al costat de les antigues Urgències, en horari de matí i tarda (de 10 a 14 i de 17 a 21 hores).

En aquests moments les reserves dels grups sanguinis més necessitats són l'O Rh positiu (O+), l'A Rh negatiu (A-), seguit d'O Rh negatiu (O-) i l'A Rh positiu (A+).

La donació de sang és més fàcil del que pensem i és una ajuda vital

Qualsevol persona sana, que tengui entre 18 i 65 anys i que pesi més de 50 quilograms pot donar sang. Tot el procés dura prop de 20 minuts, temps en què es recullen les dades personals, es passa una revisió mèdica, es donen 450 cc de sang i, finalment, s'ha de beure molt líquid per recuperar el volum extret.

Una donació de sang assegura la transfusió a tres persones

Una vegada donada, la sang s'analitza i se separa en els tres components sanguinis (plasma, plaquetes i glòbuls vermells). Així cada pacient rep el que necessita.

Actualment, per atendre a tots els pacients de les Illes Balears es necessiten més de 200 donacions de sang diàries.

El destí de les donacions

Molt poca gent coneix l'ús que es dóna a les donacions de sang. Un 60,4 % de la sang donada va destinada a persones amb càncer i malalties sanguínies i a pacients amb determinats tipus d'anèmia; un 34,3 % és per a malalts operats, incloent-hi aquells amb afeccions cardíaques, i per a persones que han patit algun tipus de traumatisme, com els ocasionats en accidents de circulació; un 2,4% és per a les pacients d'Obstetrícia i Ginecologia i un 2,9 % per als nens.

[Font: Fundació Banc de Sang i Teixits de les lles Balears. 21/12/2015]

[Foto: IB-Salut]