Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Un de cada deu pacients amb diabetis presenta lesions o úlceres als peus

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Es calcula que el 10 % dels pacients amb diabetis presenten lesions o úlceres als peus, cosa que s'anomena peu diabètic. Cada any, l'Hospital Universitari Son Espases atén una cinquantena d'urgències quirúrgiques per aquesta problemàtica, que poden acabar majoritàriament amb l'amputació d'una extremitat inferior o de totes dues.

Quan es parla de peu diabètic es fa referència a les ulceracions o a la destrucció dels teixits profunds relacionats amb alteracions neurològiques i amb diferents graus d'una malaltia vascular perifèrica a les extremitats inferiors, que sovint es complica amb una infecció. Aquesta infecció i els problemes circulatoris associats són una complicació molt greu que pot acabar en amputació.

Les infeccions als peus es poden produir per contaminació de ferides, d'ulls de poll, de pell seca o d'ungles mal tallades. Per tant, per prevenir l'aparició de la patologia del peu diabètic és molt important revisar-se els peus periòdicament, cuidar la higiene, emprar calçat còmode, evitar el sedentarisme, mantenir una alimentació adequada i visitar el metge en cas d'infecció.

II Reunió Multidisciplinària sobre el Peu Diabètic

El Servei d'Angiologia i Cirurgia Vascular de l'Hospital Universitari Son Espases va organitza el passat divendres, dia 18, la II Reunió Multidisciplinària sobre el Peu Diabètic.

L'objectiu d'aquesta jornada, en la qual varen participar una cinquantena de professionals de diferents especialitats, es fundamentà en l'actualització de conceptes sobre la patologia infecciosa i vascular del pacient amb peu diabètic i el tractament precoç d'aquestes complicacions. A més, s'establiren pautes de diagnòstic i tractament dels pacients amb úlceres als peus amb una possible infecció associada: tractament antibiòtic, tipus de cura, mesures de suport general i definició dels criteris de derivació al centre de referència (Son Espases) en cas d'alteració circulatòria de l'extremitat afectada. En definitiva, es tracta de sumar esforços dels professionals de l'atenció primària i de l'atenció hospitalària que habitualment tracten aquest tipus de pacients.

Més informació a l'Agenda d'Infosalut.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 18/03/2016]

[Fotos: Servei de Salut de les Illes Balears]