Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Infermeria defensa un model assistencial basat en el pacient crònic

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

En el Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears (COIBA) es va celebrar la sessió-debat denominada "Reptes i propostes en la gestió de la cronicitat: Programa d'atenció al pacient crònic avançat".

Segons Isabel Román, infermera gestora de casos de l'Hospital General, l'augment dels factors de risc per aquests malalts són: la diabetis, la hipertensió, la hipercolesterolèmia, l'obesitat, la vida sedentària i la mala alimentació. A més, cal tenir en compte l'increment en les expectatives de vida.

Davant d'aquest nou perfil de pacient, el model asistencial hospitalocèntric actual no és l'adequat. El 50 % dels llits de la xarxa hospitalària estan ocupats per persones majors de 65 anys, que majoritàriament no són malalts aguts sinó crònics, i això va en detriment de l'Atenció Primària, que és l'eix on ha de pivotar el sistema.

Román aposta pel model que duu a terme l'Hospital General basat en el Programa d'Atenció al Pacient Crònic Avançat, un model que es fonamenta en l'estratificació de la població amb patologies cròniques, en funció de la seva complexitat, i que afronta l'atenció integral al pacient crònic avançat, sense deixar de banda els seus familiars.

Així mateix, aquest model defensa el treball de l'equip multidisciplinar i la gestió de recursos socials i contempla l'ingrés directe sense la necessitat de passar per urgències d'Hospitals d'aguts. Tot això incideix en la millora de l'eficàcia i la sostenibilitat del sistema sanitari públic.

[Font: Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears. 21/03/2016]

[Foto: Hospital Son Llàtzer. Servei de Prevenció]