Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Taules informatives sobre tabaquisme en la Setmana sense Fum

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha visitat les taules informatives instal·lades en el Centre de Salut Son Rutllan amb motiu dels actes que es duen a terme en la Setmana sense Fum.

L'objectiu és desenvolupar accions de conscienciació als fumadors sobre les conseqüències que té el consum de tabac per a la seva salut. Les accions culminaran demà, 31 de maig, Dia Mundial contra el Tabaquisme.

En la visita, la consellera ha estat acompanyada per la subdirectora assistencial del Servei de Salut, Rosa Duro, i pel gerent d'Atenció Primària de Mallorca, Miquel Caldentey.

Durant tota la setmana passada, els centres de salut d'Atenció Primària de totes les Illes Balears han instal·lat taules informatives a l'entrada dels centres de salut per fer cooximetries (proves que mesuren el nivell de monòxid de carbono a l'aire respirat) i informar de tots els recursos que s'ofereixen des dels centres de salut sobre els tractaments i el circuit que s'ha de seguir en cas que decideixin deixar de fumar. Des d'aquests estands s'ha facilitat també material gràfic amb informació diversa sobre la prevenció i el control del tabaquisme.

La consellera de Salut ha agraït la tasca que realitzen els professionals d'Atenció Primària des dels centres de salut i ha destacat la importància que té aquest nivell assistencial en la lluita contra el tabaquisme. Gómez ha recordat que el consum de tabac és la primera causa evitable de malaltia, invalidesa i mort, i que l'abordatge constitueix un repte sanitari important i de salut pública.

Patricia Gómez ha explicat que, a més de la destacada tasca de prevenció que duu a terme la Direcció General de Salut Pública i Participació, "la intervenció que es desenvolupa des de les consultes d'Atenció Primària és fonamental atesa la relació de proximitat i confiança que manté la persona fumadora amb el seu metge o infermera". Aquest és un factor essencial i els tractaments que s'apliquen, juntament amb els programes d'ajuda que es desenvolupen des dels centres de salut, tenen una efectivitat alta.

Els centres de salut fan cada any tallers de deshabituació del tabaquisme per ajudar la població a abandonar el tabac. La majoria dels professionals sanitaris dels centres de salut ofereixen sistemàticament el consell de deixar de fumar a totes les persones fumadores que acudeixen a les seves consultes. Bona part també fa una breu intervenció a totes les persones que volen deixar de fumar però que, per diversos motius, no poden o no consideren necessari adherir-se a un programa avançat o intensiu.

Entre el 2005 i el 2015, els professionals d'Atenció Primària de les Illes Balears han convocat més de 6.000 persones a participar en els grups de deshabituació tabàquica. Un terç d'aquestes persones va acabar els tallers havent abandonat l'hàbit.

Els professionals d'Atenció Primària tenen 158.366 persones fumadores registrades (a data 31 de desembre de 2015). El 49,08 % d'elles (77.723 pacients) han rebut consell per part del seu metge o infermera almenys una vegada en els últims dos anys. Més d'un 6 % van passar d'aquesta fase inicial i van sol·licitar intervencions individuals.

Entre els anys 2008 i 2011 es convocava una mitjana de 900 persones anuals a participar en aquests programes; la reducció de l'horari els horabaixes en els centres de salut entre el 2012 i el 2015 va provocar un descens important en el nombre de persones convocades, amb una mitjana de 200 persones per any. Aquest any, amb el nou horari d'horabaixa dels centres de salut, s'espera recuperar els nivells de participació de fa 5 anys.

[Font: Conselleria de Salut. 26/05/2016]

[Foto: Conselleria de Salut]