Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Més de 2.500 persones han participat ja en el programa de rutes saludables

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Direcció General de Salut Pública i Participació ha comptabilitzat més 2.500 participants en el projecte de rutes saludables des que es va posar en marxa. En total en aquests moments el programa té en funcionament 108 quilòmetres de rutes saludables a Mallorca, Menorca i Eivissa.

A Mallorca hi ha a hores d'ara 26 rutes en funcionament que tenen com a referència els centres de salut o unitats bàsiques Escola Graduada, Son Rutlan, Son Gotleu, Valldargent, Son Serra-la Vileta, Santa Catalina, Esporles, Emili Darder, Pere Garau, Coll d'en Rabassa, Pollença, s'Escorxador, Can Pastilla, Arquitecte Bennàssar, Sant Agustí, Santa Maria del Camí, Son Sardina, Son Pisà, Camp Redó, es Rafal Nou, Inca, Alcúdia, Port d'Alcúdia, sa Pobla, Trencadors, Son Ferrer-Palmanova.

A Menorca hi ha tres rutes saludables en els centres de salut Verge del Toro, Dalt Sant Joan i Canal Salat.

A Eivissa hi ha una ruta saludable en el Centre de Salut Vila.

Aquestes rutes saludables tenen el punt de partida en els centres de salut i estan dissenyades per facilitar al màxim als usuaris que tenguin en compte les recomanacions dels professionals sanitaris de caminar mitja hora diària. A més, aquestes rutes compleixen uns requisits mínims d'accessibilitat, bona pavimentació, seguretat en el trànsit, voreres rebaixades i amples, així com l'aspecte atractiu de l'entorn.

Amb aquest projecte de participació comunitària, que es du a terme juntament amb el Servei de Salut, la Direcció General de Salut Pública i Participació pretén fomentar que la gent camini, que els usuaris dels centres de salut i la població en general puguin integrar l'activitat física en la seva vida quotidiana i en el seu entorn, a fi de complir les recomanacions diàries que els professionals de la salut aconsellen per millorar la salut i el benestar dels ciutadans.

Per a la realització de cada una de les rutes, la Direcció General de Salut Pública i Participació ha disposat de la col·laboració de les associacions de veïns, les associacions de gent gran, entitats cíviques, ajuntaments i pacients, que són els veritables coneixedors de la zona.

L'excés de pes i l'obesitat -causats en la majoria dels casos per una dieta inadequada i la manca d'activitat física- comencen a ser un problema greu de salut de les societats modernes, ja que augmenta el risc de patir diabetis, malalties cardiovasculars, embassaments cerebrals, artritis i determinats tipus de càncer o diferents problemes de salut mental, com ara la depressió, l'ansietat o la demència. Segons la darrera enquesta de salut, el 45 % de la població adulta resident a les Illes Balears du una vida sedentària.

[Font: Conselleria de Salut. Direcció General de Salut Pública i Participació. 30/08/2016 ]

[Foto: Infosalut]