Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Son Espases inaugura l'exposició Ment i emocions amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Hospital Universitari Son Espases ha inaugurat l'exposició "Ment i emocions" amb pintures fetes per joves que assisteixen a l'Hospital de Dia de l'Institut Balear per a la Salut Mental de la Infància i l'Adolescència (IBSMIA). A partir d'una mateixa silueta, cadascun dels joves va fer un autoretrat dels seus sentiments. L'exposició també compta amb un quadre que els joves de l'Hospital de Dia pintaren conjuntament amb el pintor mallorquí Rafa Forteza.

La directora gerent de Son Espases, Maria Dolores Acón; la directora mèdica, Yolanda Montenegro; el director d'Infermeria, Luis Mariano López; el subdirector mèdic, Javier Murillas; el coordinador d'IBSMIA, Jaume Morey, i el professor Jaume Mateu, han inaugurat l'exposició, que estarà situada en el vestíbul de Rehabilitació (a la primera planta, devora la cafeteria) fins al pròxim 23 d'octubre.

Els trastorns mentals com les alteracions de comportament o els problemes psicològics interfereixen el pensament, els sentiments, l'humor, les habilitats per relacionar-se amb els altres i el funcionament diari de les persones. La salut mental afecten tots els àmbits de la persona: personal, familiar, educatiu, amistats, laboral i econòmic.

Els trastorns de salut mental, sobretot la depressió, les autolesions i l’ansietat, són els que més discapacitat provoquen entre els adolescents en l’àmbit mundial.

Un de cada cinc joves menors de 18 anys experimentarà algun trastorn de salut mental

Segons un estudi de l'OMS, es calcula que un de cada cinc joves menors d'edat patirà algun trastorn de salut mental, el que suposa uns 40.000 joves a les Illes Balears. A més, es calcula que un 70 % de les problemàtiques de salut mental en joves adults comencen durant la infància i l'adolescència i que, aproximadament, un 50 % dels estudiants majors de 14 anys que pateixen un trastorn mental, abandonen els estudis.

4.000 nous pacients atesos a IBSMIA durant l'any 2015

L'Institut Balear per a la Salut Mental de la Infància i l'Adolescència (IBSMIA) és l'organisme responsable de l'avaluació, el diagnòstic i el tractament de tots els infants i joves de les Illes Balears que tenen un trastorn mental greu. Disposa de cinc unitats comunitàries de consultes externes (tres a Mallorca, una a Menorca i una a Eivissa), un Hospital de Dia i una Unitat d’Hospitalització Breu per a pacients que presenten trastorns de salut mental de gravetat elevada i/o amb risc alt.

Els professionals de l'IBSMIA van atendre 4.000 nous pacients l'any passat. En total, es van fer 38.000 consultes.

L’Hospital de Dia va atendre 117 pacients, amb una estada mitjana de 9 dies, i la Unitat d'Hospitalització Breu va tenir 126 ingressos, amb una estada mitjana de 14 dies.

Més informació sobre l'exposició.

[Fonts: Servei de Salut de les Illes Balears - Hospital Universitari Son Espases. 10/10/2016]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]