Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

La presidenta de les Illes Balears ha inaugurat el XIX Congrés Nacional de Psiquiatria que s'ha celebrat a Palma

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La presidenta del Govern de les Illes Balears ha assistit a la inauguració del XIX Congrés Nacional de Psiquiatria, que s'ha celebrat del 27 al 29 d'octubre a Palma.

En el transcurs de l'acte inaugural, que ha tingut lloc a l'Auditòrium de Palma, la cap de l'Executiu autonòmic ha apuntat al pròxim Pla de Salut Mental com a "eina fonamental per normalitzar aquests tipus de malalties i millorar-ne el tractament". Francina Armengol ha puntualitzat que "per evitar l'estigmatització, les malalties mentals haurien de ser equiparades a les malalties no mentals".

El Pla de Salut Mental, que ja s'està elaborant des de la Conselleria de Salut, "és un pla traçat de baix a dalt, és a dir, partint del criteri de més de 150 especialistes en la matèria i associacions de pacients. Perquè les polítiques de salut s'han de fer des de l'evidència científica i les necessitats de la població, per així poder augmentar la seva efectivitat i rigor. Necessitam del consens i el coneixement exhaustiu de la matèria per aconseguir un Pla que defineixi l'atenció en salut mental per als anys vinents", segons ha explicat la Presidenta.

Armengol ha precisat que "serà un pla que tindrà com a eixos el treball coordinat, l'atenció domiciliària i l'apropament dels professionals a l'esdevenir quotidià dels pacients. Només així podrem augmentar l'efectivitat de les nostres polítiques i estratègies per pal·liar els trastorns de salut mental. Una de les línies d'aquest pla és, precisament, lluitar contra l'estigma, d'una manera transversal, i normalitzar l'acceptació de la malaltia mental en la nostra Comunitat".

La presidenta de les Illes Balears ha destacat que "no hem de perdre de vista que la psiquiatria també ha de ser abordada des d'una perspectiva de drets humans, amb el ferm convenciment que cal lluitar contra actituds que perpetuen l'estigma. Perquè avui en dia no podem acceptar que s’estigmatitzi socialment a qui pateix algun tipus de malaltia mental". Armengol ha advertit que "cal extremar la cura amb el llenguatge, amb les paraules, per lluitar contra l'estigma".

En referència als continguts del congrés, la presidenta ha afirmat que "la clau per aconseguir un bon sistema de salut passa actualment per l'atenció i el correcte diagnòstic de les patologies mentals, d'acord amb els nous estils de vida. Per aquest motiu, durant aquesta trobada s'analitzaran les dades i les informacions disponibles en l'actualitat sobre multitud de factors associats a la psiquiatria".

Armengol ha explicat que "es duran a terme una gran varietat de ponències, que aborden la psiquiatria des variats punts de vista, des de la comunicació, la informàtica, l'ús de la tecnologia o la farmacologia. S'imposa tractar les malalties mentals des d'un punt de vista interdisciplinari, associant els diferents trastorns mentals a altres patologies i hàbits, com la drogodependència, el tabaquisme, l'assetjament escolar o les addiccions tecnològiques".

El XIX Congrés de Psiquiatria, organitzat per la Sociedad Española de Psiquiatria Biológica, la Sociedad Española de Psiquiatría, la Fundación Española de Psiquiatría i Salud Mental, la Universitat de les Illes Balears, l'APAL i la World Psyquiatric Association, ha reunit a més de 1.200 participants i més de 250 ponents.

Més informació a l'Agenda d'Infosalut.

[Font: Presidència del Govern. 27/10/2016]

[Foto: Presidència]

*26/10/2016 Última Hora - Palma se convierte en sede de la psiquiatría española.