Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Celebració del Dia Internacional contra l'explotació sexual i el tràfic de persones

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Des de la Coordinació Autonòmica de Salut i Gènere, de la Direcció General de Salut Pública i Participació de la Conselleria de Salut, s'informa que el dia 23 de setembre es commemorarà el Dia Internacional contra l'explotació sexual i el tràfic de persones, dia instaurat per la Conferència Mundial de la Coalició Contra el Tràfic de Persones en coordinació amb la Conferència de Dones, que va tenir lloc a Dhaka, Bangladesh, el gener de 1999. Va ser el 23 de setembre de 1913 quan es va promulgar la primera norma legal al món contra la prostitució infantil. El país pioner va ser l'Argentina.

El hashtag que s'utilitzarà serà #contraeltraficdedonesPRENCONSCIENCIA

Així mateix, s'ha enviat el comunicat de la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere del Ministeri de Sanitat.

Les dones i les nines objecte de tràfic han experimentat una violència extrema, poden haver estat raptades o atretes amb falses promeses d'aconseguir unes condicions de vida millors en un altre país, procés durant el qual han pogut ser drogades, maltractades, violades, tancades, privades d'aliments o explotades per treballar, sobretot en la prostitució i treballs forçats.

Com a conseqüència de la coacció i l'explotació sexual continuades es produeixen greus seqüeles físiques, psicològiques i en la salut sexual i reproductiva. A més, s'han d'afegir les dificultats per accedir al sistema sanitari i ser ateses d'una manera segura i confidencial. Per a una dona víctima de tràfic posar-se en contacte amb algú en el sector de la salut pot ser la primera o l'única oportunitat d'explicar el que ha passat o demanar ajuda.

Entre els riscs i les dificultats que comporta sortir d'aquesta situació hi ha el control dels seus traficants a través de suposats deutes que han estat forçades a contraure, les amenaces de fer mal a la seva família o a ella mateixa, ser deportades, llevar-los els seus documents d'identitat o privar-les de tenir contacte amb el món exterior, la família i/o les amistats.

[Font: Conselleria de Salut. Direcció General de Salut Pública i Participació. Coordinació de Salut i Gènere. 19/09/2017]

[Foto: Conselleria de Salut]