Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

L’HSE posa en marxa un grup de psicoeducació per entrenar els familiars de pacients amb un trastorn mental greu en l’actuació davant la malaltia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La intervenció en l’entorn familiar es considera un aspecte fonamental pel tractament de les patologies mentals greus. Per aquest motiu, posar en coneixement de les persones properes al pacient instruments i tècniques per fer front a l’actuació davant la malaltia esdevé un element molt beneficiós en la resposta al trastorn mental greu. Es considera que les famílies no són ni les causants ni les culpables de la malaltia i es posa l’èmfasi en la important aportació que poden fer en el procés terapèutic.

El mètode que s’aplica està fonamentat en el “Model de vulnerabilitat i d’estrès”, que pretén la humanització del sistema sanitari i la participació i implicació de la família en la cura i l’atenció als pacients. Al mateix temps que es reforça el coneixement de la simptomatologia, el tractament de la malaltia mental i l’orientació i l’entrenament dels seus membres en habilitats comunicacionals. A més de l’educació en estratègies per afrontar l’estrès i reduir l’ansietat que provoca l’hospitalització d’un familiar a una unitat de salut mental. Tot adreçat a desenvolupar capacitats per prevenir recaigudes, afavorir una sòlida implicació dels familiars en el procés terapèutic i millorar l’adherència del pacient al tractament farmacològic i psicoterapèutic.

Encapçalat per José María Vargas Rodríguez, infermer especialista en Salut Mental, aquest grup psicoeducatiu, que ara es posa en marxa, està organitzat i dirigit per l’equip d’infermeria de la Unitat d’Hospitalització de Psiquiatria d’Adults de l’Hospital Universitari Son Espases i s’ofereix a tots els familiars dels pacients ingressats en aquesta Unitat.

Si be, s’engloba la malaltia mental en general, es fa més èmfasi en les patologies que tenen una major incidència com, per exemple, l’esquizofrènia, el trastorn bipolar, la depressió o el conjunt de trastorns de la personalitat.

El curs té una estructura intensiva de 5 sessions d’una durada aproximada de 45 minuts i es recolza en el caràcter grupal i en l’ús de diversos materials audiovisuals i de música per a la relaxació.