Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Protocol d’atenció sanitària per a les persones trans* i Guia de recomenacions

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

A la cinquena sessió del Consell LGTBI de les Illes Balears, es va presentar el Protocol d’atenció sanitària per a les persones trans* a les Illes Balears i va informar sobre la publicació de la Guia de recomanacions per al bon tracte de les persones LGTBI en l’entorn laboral.

El protocol sanitari dona resposta a la necessitat d’oferir una guia per proporcionar una atenció integral, personalitzada i respectuosa amb l’autodeterminació de gènere a les persones trans* en els serveis públics de salut de les Illes Balears.

El document definitiu és fruit d’un procés consensuat entre l’administració, les entitats representatives del col·lectiu i la resta d’agents que hi ha participat.

Es tracta d’un protocol centrat en la persona usuària i en què la funció del professional és la d’acompanyar-la i aportar-li les eines necessàries per dur a terme el seu procés i en què la transsexualitat es concep com una forma més de diversitat. De fet, s’utilitza el terme trans*, ja que es tracta d’un concepte que permet reflectir la realitat diversa de les persones que s’autodefineixen, o no, com transsexuals, transgènere, trans, no binàries, de gènere fluid, de gènere neutre, o, en definita, de les persones de gènere no normatiu. Aixímateix, cal destacar que incorpora tant els majors d’edat com els menors d’edat, ja que es considera que també tenen dret a l’autodeterminació de gènere. 

Objectius principals del protocol:

  • Garantir l’equitat i la igualtat de l’atenció sanitària integral de les persones trans* i les seves famílies en el moment que la sol·licitin.
  • Facilitar al als professionals sanitaris les eines per prestar una atenció sanitària segura i de qualitat a les persones trans*; formar i sensibilitzar els professionals sobre la realitat trans*, i acompanyar les persones trans* i el seu entorn en l’àmbit sanitari pel que fa a les necessitats i decisions respecte de la pròpia identitat de gènere.

Guia per a l’entorn laboral

Es un document destinat a servir com a eina per generar espais laborals lliures de discriminació per orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere a les Balears, adreçada a administracions, entitats socials, etc.

En aquesta guia s’hi exposa la realitat de les persones LGTBI en l’àmbit laboral, es defineixen els tipus de discriminacions que hi pot haver i planteja tota una sèrie d’estratègies per fomentar la diversitat sexual i de gènere a la feina, a més d’incloure un glossari i recursos d’informació addicional i adreces d’interès.

El protocol sanitari i la guia laboral han estat explicades per representants de la Conselleria de Salut i la Conselleria de Treball, respectivament.

[Font: Presidència de Govern. 28/03/2019]

[Foto: Conselleria de Salut]