Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Ictusnet reuneix experts europeus per millorar l’atenció a pacients afectats per un ictus

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

“L’ictus és una de les patologies d'alt impacte en termes de salut, amb importants costs personals, familiars i socials i, per tant, és una preocupació per a tots els responsables polítics”, va manifestar la consellera de Salut, Patricia Gómez, qui va afegir que prop de 500 persones moren a l'any a les illes per aquesta causa i que un de cada sis balears patirà un ictus durant la seva vida.

Gómez va facilitar aquestes dades durant la benvinguda als assistents a la reunió d'ICTUSNET, projecte europeu finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i que compta amb un pressupost total de més d’1.700.000 euros. L’objectiu és promoure la col·laboració en investigació i innovació a fi de millorar l'atenció integrada i la qualitat de vida dels pacients afectats per un ictus; tot això amb el suport de noves tecnologies d'anàlisi de dades i d'una xarxa d'excel·lència d'agents, que tendran l'oportunitat de compartir informació, experiències i bones pràctiques.

A la trobada, en l'organització de la qual van participar la Direcció General de Planificació, Avaluació i Farmàcia, i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears, van assistir més d'un centenar de professionals de deu organitzacions d'Aragó, les Illes Balears, Catalunya, Navarra, Occitània i el nord de Portugal. A més, ICTUSNET compta amb una xarxa de 35 entitats europees associades de l'àmbit públic i privat, amb una majoria d'hospitals i centres sanitaris.

Durant la seva intervenció, Gómez va recordar que les Illes Balears varen ser pioneres en implementar el teleictus, que permetia que el codi ictus arribàs a la població de Menorca i d'Eivissa i Formentera; en elaborar un protocol d'ictus pediàtric, i en disposar de la trombectomia mecànica a l'Hospital Universitari Son Espases. Això demostra l'esforç que aquesta comunitat dedica a l'atenció de l'ictus, ha dit Gómez, que va afegir “Participar en un projecte que promou la col·laboració en investigació i innovació per millorar l'atenció integrada i la qualitat de vida dels pacients afectats per un ictus, com és ICTUSNET, constitueix una oportunitat excel·lent per continuar avançant.”

Cada any 2.500 persones patiran mal cerebral adquirit

D'acord amb les dades de la Conselleria de Salut, l'ictus té repercussions importants en l'organització de l'atenció sanitària i requereix professionals altament qualificats per obtenir bons resultats en salut. En termes econòmics, l'impacte directe s'aproxima als 28.000 euros per pacient i any. Però aquesta despesa només representa el 31 % del cost total de l'atenció a les persones que han patit un ictus, ja que cal sumar-hi els costs indirectes associats a les seqüeles i als costs socials derivats de la mortalitat prematura.

Cal destacar que l'ictus representa la primera causa del mal cerebral adquirit (MCA). A les Illes Balears, es calcula que cada any 2.500 persones patiran MCA, les seqüeles del qual afecten tant la persona que ha patit l'accident com les persones del seu entorn, ja que té efectes en el camp cognitiu i funcional, i això implica la necessitat de suport per al desenvolupament de les activitats de la vida diària. El 2017, 2.836 expedients d'ajuda a la dependència estaven relacionats amb diagnòstic d'ictus.

Factors de risc

L'ictus és la primera causa de mortalitat entre les dones espanyoles i la segona en els homes, i la freqüència d'aquesta malaltia augmenta a partir dels 55 anys. A més de l'edat, altres factors de riscs associats són la hipertensió arterial, les arrítmies cardíaques o altres malalties del cor, la diabetis mellitus, la dislipèmia, l'obesitat, el sedentarisme, el tabaquisme i el consum excessiu d'alcohol, entre d’altres.

[Font: Conselleria de Salut. 4/04/2019

[Foto: Conselleria de Salut]