Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Un de cada cinc casos d’infecció pel VIH no està diagnosticat

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El 20 d’octubre, s'ha commemorat el Dia Internacional de la Prova del VIH, dia per recordar que el VIH continua present en la societat. A Espanya actualment hi ha entre 140.000 i 145.000 persones amb la infecció pel virus, un 20 % aproximadament de les quals no estan diagnosticades. A les Balears, des de 2003, s’han diagnosticat 2.484 casos nous. A més, la meitat de les persones infectades pel VIH es diagnostiquen amb retard, quan la infecció ja està en fases avançades i això impedeix que puguin rebre un tractament precoç.

Per tot això, la detecció, al més aviat possible, és fonamental. Segons els responsables de la Coordinació Autonòmica de Sida i Sexualitat, la prova permet saber si una persona està infectada pel virus, possibilita que es beneficiï com més aviat millor del tractament, que gaudeixi d’una bona qualitat de vida i pugui prendre mesures per no transmetre la infecció.

Atès que totes les persones són susceptibles de ser infectades pel VIH i el diagnòstic tardà empitjora la resposta al tractament, és necessari fer-se la prova si:

- S’han tingut relacions sexuals amb penetració (anal, vaginal i/o oral) sense preservatiu.

- La persona s’injecta drogues i comparteix el material per injectar-se drogues (xeringues, agulles, culleres, filtres, etc.).

- S’ha patit alguna infecció de transmissió sexual, tuberculosi o hepatitis.

- També es recomana fer-se la prova a les parelles estables que vulguin deixar d’utilitzar el preservatiu i a les dones que vulguin quedar-se embarassades.

Prova ràpida

També existeix la ‘prova ràpida’ per detectar la infecció. Aquesta prova es fa mitjançant una petita punxada en un dit. Permet saber els resultats en 20 minuts i, en cas que sigui positiva, és necessari fer-se una prova convencional (anàlisi de sang).

Amb l’objectiu de facilitar a la població l’accés a la prova, la Direcció General de Salut Pública i Participació impulsa i dona suport als programes de realització de proves ràpides de detecció del VIH en entorns no clínics.

Les proves ràpides es poden fer de forma gratuïta, confidencial i sense presentar cap tipus de documentació, en aquests llocs:

ALAS (Associació de Lluita Anti-Sida de les Illes Balears). C/ del General Riera, 3, 2n A, 07003 Palma. Cita prèvia al tel. 680 73 03 03.

CAITS (Centre de Diagnòstic, Tractament i Prevenció d’Infeccions de Transmissió Sexual). Consultes gratuïtes que no necessiten cita prèvia ni targeta sanitària.

A Mallorca: ambulatori del Carme, consultes 30 i 31. C/ del Carme, 18, Palma, tel. 871 20 57 19. Horari: de dilluns a divendres, de 14.30 h a 20.30 h.

A Eivissa: Hospital Can Misses. (C. de Corona, s/n), tel 971 39 70 00. Horari: divendres de 8.00 h a 13.30 h

Hi ha més informació disponible a http://vihsida.caib.es.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 19/10/2019]

[Foto: MNPHNC GRRRL / People / CC BY­ND 2.0

Què en diu la premsa
*20/10/2019 mallorcaconfidencial.com - Uno de cada cinco casos de infección por VIH no está diagnosticado.
*20/10/2019 diariodemallorca.es - Salud alerta de que uno de cada cinco casos de VIH no está diagnosticado.
*19/10/2019 ultimahora.es - Más de 2.400 casos de VIH diagnosticados en Baleares desde 2003.
*19/10/2019 noticiasmallorca.es - Uno de cada cinco casos de infección por VIH no está diagnosticado.