Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Son Llàtzer atén 150 pacients amb MPOC avançada a la consulta monogràfica

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, amb motiu del Dia Mundial de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC), va realitzar una jornada informativa en la qual van participar pneumòlegs, infermeres del Servei de Pneumologia i fins i tot pacients afectes d’aquesta malaltia. En la actualitat s’atenen 150 pacients amb MPOC avançada a la consulta monogràfica d’aquesta malaltia.

Alguns d’aquets pacients están inclosos en el Programa de Pacient Actiu  del Servei de Salut. L’objectiu és donar a conèixer la importància del diagnòstic precoç i les pautes que s’han de seguir per dur millor la malaltia.

El mes de gener de 2010, el Servei de Pneumologia va posar en funcionament una consulta monogràfica sobre la malaltia pulmonar obstructiva crònica, pionera a les Illes Balears. La Dra. Antonia Fuster, responsable d’aquesta consulta, explica que «actualment atenem 150 pacients amb MPOC avançada, i aconseguim un major control dels símptomes, una disminució del nombre d'ingressos hospitalaris i de visites a urgències a causa d’aquesta patologia».

La MPOC és la quarta causa de mort a Espanya, per darrere del càncer, les malalties cardíaques i les cerebrovasculars. A les Illes Balears, cada any es produeixen 24,13 morts per cada 100.000 habitants a causa de l’MPOC, la prevalença és de l’11,1 % entre la població insular (13,6 % en homes i 8,5 % en dones).

És una patologia molt freqüent entre la població espanyola, sobretot en els homes, tot i que en els darrers anys ha augmentat de manera important entre les dones a causa de la incorporació de l’hàbit tabàquic. Segons l’estudi EPI-SCAN II, el major estudi d’MPOC fet a Espanya, l’11,8 % de la població major de 40 anys a Espanya pateix malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC). Les diferències són significatives entre homes i dones, amb una prevalença del 14,6 % i del 9,4 %, respectivament. A més, s’identifica en l’estudi un increment preocupant de l’infradiagnòstic de la malaltia, que arriba al 81,7 %.

Causes de la MPOC

La malaltia pulmonar obstructiva crònica, coneguda com MPOC, és el terme general que engloba malalties com la bronquitis crònica i l’emfisema pulmonar. La MPOC és una malaltia crònica i progressiva que es caracteritza per una dificultat al pas de l’aire deguda a una inflamació dels bronquis. En el nostre medi la causa més freqüent és el tabac. En fases inicials apareixen símptomes com ara tos, expectoració i fatiga; a mesura que la malaltia progressa, es produeix incapacitat per fer les activitats de la vida diària, com ara vestir-se, caminar... i el pacient pot necessitar oxigen.

La causa principal de la MPOC és el tabaquisme. També poden patir la malaltia persones no fumadores a causa de l’exposició continuada al fum de la combustió de la biomassa (forns de llenya i estufes en ambients escassament ventilats, principalment en els països en vies de desenvolupament), les que viuen en llocs amb una gran contaminació industrial o persones fumadores passives.

Per diagnosticar la malaltia és necessari fer una espirometria, que és una prova senzilla, de 10 minuts de durada, amb la qual es comprova si hi ha alteració de la funció pulmonar.

La mesura més eficaç per evitar l’inici de la malaltia i la seva progressió és deixar de fumar. Els tractaments amb fàrmacs broncodilatadors i antiinflamatoris inhalats poden ajudar a millorar els símptomes, augmentar la funció pulmonar del pacient i retardar la progressió de la malaltia. La fisioteràpia respiratòria, el control nutricional, l’ajuda psicològica i l’oxigenoteràpia són mesures no farmacològiques que també poden contribuir a millorar la vida d’aquests pacients.

L’Organització Mundial de la Salut adverteix que les despeses associades a aquesta malaltia augmentaran els propers anys per mor de l’envelliment de la població i de l'augment de l’hàbit tabàquic entre les dones.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 20/11/2019]

[Foto: Hospital Universitari Son Llàtzer]