Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia, COVID-19

Consultes específiques d'atenció respiratòria als centres d'Atenció Primària

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Salut posarà en marxa a partir de dilluns consultes específiques per a l’atenció de les malalties respiratòries a tots els centres de salut d’atenció primària de les Illes Balears, per estar preparats en cas de passar a una fase més avançada de la pandèmia de COVID-19.

Objetiu

L’objectiu d’aquesta mesura és garantir la seguretat de la població i una assistència de qualitat als pacients amb malalties respiratòries i també als que necessiten atenció per altres qüestions de salut.

En la línia de contenir al màxim la possibilitat de contagis, com a mesura preventiva els centres de salut disposaran de consultes específiques per a l’atenció de les malalties respiratòries, entre les quals es pot trobar la COVID-19. Aquestes consultes estaran separades físicament de les generals; d’aquesta manera els pacients no hauran de compartir el mateix espai a les sales d’espera. S’ha pres aquesta iniciativa sense precedents per garantir una atenció sanitària de qualitat a tots els usuaris i perquè els professionals sanitaris puguin fer feina en condicions de seguretat màxima.

Sistema de triatge telefònic

A més, per tal de facilitar als pacients l’accés al sistema i al millor recurs per gestionar la necessitat de salut que presentin, els centres de salut implementaran un sistema de triatge telefònic a càrrec de professionals sanitaris. Prestarà una primera atenció telefònica als pacients que vulguin resoldre dubtes i a tots aquells que no necessitin una atenció immediata.

El sistema de triatge telefònic distribuirà l’atenció sanitària —seguint criteris clínics— en visites telefòniques, burocràtiques o presencials al centre de salut o a domicili. És molt important evitar tant com sigui possible les visites presencials de pacients als centres sanitaris. Per això, tant el Centre d’Atenció Telefònica de Cita Prèvia com els equips d’admissió dels centres de salut estan coordinats per garantir les consultes telefòniques d’alta resolució i evitar exposicions innecessàries de persones susceptibles de contagiar-se.

Aquesta mesura se suma a la que s’adoptà fa una setmana relativa a les unitats volants d’atenció al COVID-19 (UVAC), uns equips d’atenció domiciliària per a pacients amb aquesta malaltia que, ateses les seves condicions clíniques i socials, poden quedar a casa seva.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 12/03/2020]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]