Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia, COVID-19

El Ministeri de Sanitat informa de 169 casos acumulats de SARS-CoV-2 a les Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Ministeri de Sanitat ha informat de 169 casos acumulats de SARS-CoV-2 a les Illes Balears. Aquest increment de 57 casos en el recompte oficial es deu a una millora en la forma com Salut Pública trasllada la informació al Ministeri, que ha permès evitar decalatges i sincronitzar de manera més exacta la transmissió de dades. En aquest cas, les dades corresponen a un dia i mig i indiquen una tendència de creixement regular.

El portaveu del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses de les Illes Balears, Francesc Albertí, ha explicat la informació enviada al Ministeri de Sanitat —que s’actualitza de manera unificada en tot el país cada 24 hores— i també ha repassat de manera específica la situació, al migdia, en els hospitals de les illes.

A Mallorca hi ha 27 pacients amb coronavirus ingressats a l’Hospital Universitari Son Espases (2 a l’UCI); 17, a Son Llàtzer (3 a UCI), 4 a l’Hospital Comarcal d’Inca ( tots a planta), i un més a l’Hospital de Manacor (a planta). La resta de persones es troben en seguiment a ca seva per les unitats volants d’atenció al coronavirus (UVAC).

A Menorca, hi ha 4 persones amb coronavirus a l’Hospital Mateu Orfila (1 a UCI). També hi ha 6 persones en seguiment per part de les UVAC. Atès que n’hi havia un més d’alta hospitalària, el total acumulat és d’11 persones.

A Eivissa, hi ha 4 persones a l’Hospital Can Misses (1 a UCI). Altres 15 persones reben atenció de les UVAC. En total, 19 casos acumulats.

També a les Illes Balears, 17 professionals sanitaris han donat positiu. A més, hi ha 240 professionals en vigilància (187 a Mallorca, 18 a Eivissa, 35 a Menorca).

No obstant això, la situació actual en els hospitals i les àrees d’urgències és de normalitat i funcionen correctament els nous circuits per reordenar l’atenció als pacients i garantir la seguretat dels usuaris i dels professionals.

En relació amb les proves ràpides, Albertí ha dit que s’apliquen d’acord amb el que indica el protocol del Ministeri de Sanitat i ha afegit que fins ara s’han fet 1.275 proves ràpides de coronavirus. 

La Conselleria de Salut i Consum destaca la necessitat que la població segueixi les recomanacions i instruccions facilitades per les institucions públiques sanitàries per assegurar l’efectivitat dels recursos i la qualitat màxima en l’atenció de les persones que la necessiten, així com per protegir les persones més vulnerables, com ara la gent gran.

Els ciutadans que necessitin anar al centre de salut perquè consideren que tenen símptomes compatibles amb la COVID-19 (tos, febre o fatiga) o bé per a qualsevol altra necessitat de salut disposen dels telèfons de cita prèvia 902 079 079 i 971 437 079 a través dels quals se’ls farà un primer triatge i se’ls indicarà què han de fer. Atenció primària ha reforçat l’atenció telefònica amb 50 línies.

Per a l’atenció urgent, el telèfon continua sent el 061, que també va ser reforçat amb 60 persones.

Igualment, per afavorir l’accés a informació rigorosa i actualitzada, s’han activat la pàgina web coronavirus.caib.es i el telèfon 900 101 863 per resoldre els dubtes que puguin tenir les institucions educatives, socials, culturals, esportives, empresarials i polítiques relacionats amb la informació que conté aquesta pàgina.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 19/03/2020]

[Foto: Centers for Disease Control and Prevention / Coronavirus / CC BY-NC-SA 4.0]